
Vrste zelenjave z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Če se iz kakršnegakoli razloga izogibate visokemu vnosu ogljikovih hidratov v telo, smo za vas pripravili seznam zelenjave, ki je znana po nizki vsebnosti ogljikovih hidratov in kljub temu visoki hranilni vrednosti in raznolikosti. Te vrste zelenjave vsebujejo veliko vlaknin, ki odlično vplivajo na uravnavanje apetita in zboljšujejo prebavo, hkrati pa so bogat vir raznih vitaminov in mineralov.
Paprika
Paprika je znana po visoki vsebnosti antioksidantov, še posebej karotenoidov, ki pomagajo zmanjševati vnetja v telesu, tveganja za nastanek raznih bolezni, hkrati pa znižujejo holesterol in topijo odvečno maščobo v telesu. Še posebej rdeča paprika je izredno bogat vir vitamina C.
Brokoli
Brokoli spada v skupino križnic in je znan kot ena najbolj zdravih vrst zelenjave. V njem boste našli malo ogljikovih hidratov, veliko vlaknin, vitamina C in K.
Šparglji
Najboljša sezonska spomladanska zelenjava so zagotovo šparglji. Vsebujejo malo ogljikovih hidratov in kalorij, hkrati pa so bogat vir vlaknin, vitamina A, C in K. Raziskave so pokazale celo, da redno uživanje špargljev izboljšuje kognitivne funkcije in zdravje možganov.
Gobe
Gobe vsebujejo izredno malo ogljikovih hidratov, so pa zelo bogat vir vlaknin in celo beljakovin. Naše telo lahko oskrbijo s številnimi različnimi antioksidanti in minerali, ki jih sicer težje najdemo v živilih.

Bučke
Zelo priljubljena poletna vrsta zelenjave so bučke. Vsebujejo veliko vode in vlaknin ter malo ogljikovih hidratov. Z njimi lahko odlično popestrite številne jedi; od testenin, rižot, krompirja do solat, omak in juh.
Špinača
Špinača je pravo superživilo, ki odlično učinkuje na zdravje. Varuje zdravje srca, znižuje možnosti za nastanek očesnih bolezni in krepi imunski sistem. Vsebuje veliko vitamina K, vlaknin in vitamina C, v njej pa najdemo tudi nekaj železa, kar je še posebej pomembno za tiste, ki ne uživajo živalskih izdelkov.
Avokado
Unikatno živilo je prava zakladnica zdravih maščob in vlaknin, obenem pa ne vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Z rednim uživanjem avokada boste okrepili srčno-žilno zdravje, znižali holesterol in poskrbeli za zdravo ter sijočo kožo.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels