
Vsi zavržejo ta del lubenice, a je boljši od Viagre: najmočnejši naravni afrodiziak, odličen za zdravje srca
V belem delu lubenice (kori) se nahajajo velike količine vitaminov B6, C, A, magnezija, cinka in kalija. Vsebuje tudi aminokislino citrulin, ki je odlična za zdravje srca in ožilja, boljšo cirkulacijo in posledično tudi boljši spolni odnos, poročajo mediji.
»V belem delu lubenice je precejšnja količina citrulina (po katerem je lubenica dobila ime – ali obratno), ki reagira z našimi encimi in tako nastane aminokislina arginin, za katero vemo, da ugodno vpliva na srčno-žilni sistem in krepi prekrvavitev. Deluje podobno kot Viagra, le da bistveno šibkeje – oziroma bi morali pojesti res velike količine belega dela lubenice, da bi dosegli enak učinek kot Viagra,« je pojasnila Olja Martinić, dietetičarka in nutricionistka iz prehranskega svetovalnega centra Olja v Splitu.
»Lubenico pogosto jemo samostojno. Vendar bi jo morali ljudje s prekomerno telesno težo ali tisti, ki se izogibajo živilom z visokim glikemičnim indeksom (GI), uporabljati kot sestavino smutija. V tak napitek naj poleg rdečega in belega dela lubenice dodajo še oreščke, da se doseže zmeren GI. Vsekakor priporočam, da izkoristite visoko vredni beli del lubenice,« je dodala in predlagala nekaj receptov iz lubenične kore.
Sladica iz lubenice
Sestavine:
1 kg kock belega dela lubenične kore
800 g sladkorja
1 l vode
klinčki
200 g sesekljanih orehov
1 limona
Priprava:
Beli del lubenice 10 minut kuhajte v vodi. Odcejeno lubenico nato kuhajte v vodi s sladkorjem in klinčki. Limono narežite na rezine. Kuhajte 20 minut, nato dodajte sesekljane orehe in kuhajte še 5 do 10 minut, dokler ne dosežete želene gostote. Sladko shranite v sterilizirane kozarce.Odkrili smo, kje so cene za isto zobozdravstveno storitev za skoraj 3-krat nižje! Preverite tukajAli ste kdaj pomislili, kako daleč ste pripravljeni iti – dobesedno in finančno – za popoln nasmeh? Cene zobozdravstvenih storitev lahko nihajo od povsem sprejemljivih do vrtoglavo visokih. Kaj
Solata iz lubenične kore
Sestavine:
200 g lubenične kore
200 ml kisle smetane
čajna žlička drobnjaka
1 rumena paprika
100 g kumare
sol, poper
1 žlica olivnega olja
vinski kis ali balzamični kis
Priprava:
Vse sestavine narežite na manjše kocke in jih zmešajte z dresingom iz olja, kisle smetane in balzamičnega kisa.
Kompot iz lubenice
Lubenično korico narežite na kocke, dodajte vodo in klinčke ter kuhajte, dokler ne postane mehka. Po želji dodajte sladkor.