Zagreb, skriti biseri in najbolj zanimive destinacije

1
290 SEK

Glavno mesto Hrvaške je Zagreb, to vemo vsi. Vsako mesto, glavno ali ne, pa v sebi skriva marsikatero destinacijo, za katero ne ve skoraj nihče. Zagreb je napolnjen z ikoničnimi, legendarnimi in nadvse čudovitimi atrakcijami, ki pa niso glavni temelj tega prispevka. Tokrat se bomo lotili Top 10 Zagreb: Skrite destinacije, ki navdušujejo. Le kdo si ne bi želel odkrivati skritih zakladov?

Zagreb na hitro

Zagreb predstavlja dom približno 800 tisoč prebivalcem. Razdeljeno je na 17 mestnih četrti in kar 70 naselij. Celotno mesto zaobjema 641 kvadratnih kilometrov, urbane površine pa je 162,22 kvadratnih kilometrov. Zagreb je pobraten tudi z našo Ljubljano, kar je sodelovanje, dolgo že 22 let.

 • Število prebivalcev: 767.131 prebivalcev (popis leta 2021)
 • Nadmorska višina: 158 metrov
 • Najvišji vrh: 1035 metrov (najnižji vrh 122 metrov)

Najbolj znane destinacije Zagreba

Kljub temu, da se bomo posvetili destinacijam, ki niso tako poznane, je še vedno pomembno omeniti čudovite znamenitosti Zagreba. To so najbolj znane:

 • Zagrebška katedrala
 • Trg Bana Jelačića
 • Cerkev in Trg Svetega Marka
 • Arena Zagreb
 • Park Maksimir (Stadion in Živalski vrt)
 • Jarun
 • Kamnita vrata
 • Stolp Lotrščak
 • Tržnica Dolac s cerkvijo svete Marije
Zagreb je priljubljena turistična destinacija, ki ponuja širok nabor zanimivih lokacij in atrakcij

Zagreb je priljubljena turistična destinacija, ki ponuja širok nabor zanimivih lokacij in atrakcij

Čarovnice sredi Zagreba

Zagreb je dom večjega števila muzejev, ki so nadvse unikatni in zanimivi. Košček tega lahko vidimo tudi v Zagrebškem mestnem muzeju, kjer je na ogled širok nabor razstav, ki omogočajo vpogled v zgodovino mesta. Tam pa strašijo tudi čarovnice, ali pač? Čarovnice v Zagrebu so bile vse tja do 14. stoletja zažgane na kolu zaradi svojih »čarovniških sposobnosti«. Eno najbolj znanih del je knjiga Grička čarovnica oziroma Grička vještica avtorice Marije Jurić Zagorke.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Zagreb ima svoj sončni sistem

Sliši se čudno, ampak je res. No, vsaj delno. Zagrebova sončna konstelacija je umetniško delo, ki je postavljeno širom Zagreba. Gre za eno najbolj zanimivih atrakcij hrvaškega glavnega mesta, katerega Prizemljeno Sunce najdemo na Bogovićevi ulici. Preostalih devet pogledov (Devet Pogleda) pa je posejanih po mestu, skupaj predstavljajo sončni sistem. Je čudovit način raziskovanja mesta in preko tega ugotoviti, kako široko je naše vesolje.

Najkrajša sedežnica je doma v Zagrebu

Če vas bo utrujalo neskončno sprehajanje po stopničastem Zagrebu, se lahko lotite tudi drugačnega, a precej kratkega izleta. Uspinjaća je najkrajša sedežnica ali furnikulare na svetu. Za 66 metrov poti potrebujemo približno 64 sekund , pelje pa nas od Tomićeve ulice do Strossmayerjeve promenade oziroma od najdaljše do najbolj romantične zagrebške ulice. Verjetno ni lepšega, kajne? Kljub svoji »kratki dolžini« je nepozaben izletek.

Tunel Grić je lahko tudi zagrebški advent

Kdo bi si mislil, da je lahko zapuščina druge svetovne vojne eno od najbolj priljubljenih adventnih lokacij v Zagrebu. Kljub temu pa turisti te lokacije še ne poznajo dobro, saj je precej nova. Pod hribom Grič poteka istoimenski tunel, ki je bil zgrajen leta 1943. Kar je bilo nekoč namenjeno potrebam zaklonišča oziroma je opravljalo točno to nalogo, je bilo vmes tudi mesto za zabave. Te je prekinilo obdobje vojn na področju bivše Jugoslavije. Zdaj je tunel ponovno priljubljena lokacija za izobraževanje o zgodovini, pohode in božični čas. Za javnost je bil odprt leta 2016, tudi letos pa je gostil adventne dogodke. Brez dvoma gre za eno najboljših božičnih in ne-božičnih destinacij v Evropi.

Tunel iz druge svetovne vojne, ki je bil nekoč tudi mesto za zabave, zdaj pa gosti tudi adventna doživetja, je med najbolj zanimivimi kraji Zagreba

Tunel iz druge svetovne vojne, ki je bil nekoč tudi mesto za zabave, zdaj pa gosti tudi adventna doživetja, je med najbolj zanimivimi kraji Zagreba

Raziskovanje vojne in fašistične zgodovine

Poleg prej omenjenega tunela pod Gričem, ima Zagreb nič koliko drugih lokacij, ki so zgodovinskega pomena. Bi si želeli ogledati posthumne ostanke hrvaškega fašističnega vodje Anteja Pavelića? Verjetno gre tu za bolj izbrano publiko, a ima Zagreb na zalogi še kar nekaj manj strašljivih lokacij. Podzemni vojni bunkerji in nadzemni deli Vile Rebar. Med zelo pomembnimi lokacijami Zagreba pa je vojaška bolnišnica, ki je svoje delo opravljala v prvi in drugi svetovni vojni – Brestovac sanatorij. Čeprav gre za zapuščeno lokacijo, ki je zdaj namenjena paint-ball igram, njenega pomena ne smemo spregledati.

Potovanje skozi čas v Zagrebu

Muzej 80-ih let v Zagrebu je eden najbolj zanimivih in nostalgičnih muzejev v naši bližini. Ne gre pa zgolj za to, saj je tudi unikaten in pomemben vpogled v zgodovino mesta in njegovih prebivalcev. Avtentično stanovanje jugoslovanske družine iz osemdesetih let preteklega stoletja je fantastičen trik za vzbujanje otroških občutkov v mnogih obiskovalcev. Gre za interaktivni muzej, kar pomeni, da lahko poslušamo vinilske plošče, se dotikamo vseh »artefaktov« in se zapeljemo v malem mini vozilu.

Sprehod med plinskimi lučmi Zagreba

Čeprav se sliši nekoliko nenavadno, je za to kriv le grob opis. Nič ni bolj očarljivega in staromodnega kot je sprehod v stari ulici, ki jo osvetljujejo ulične svetilke na »plinski pogon«. V zagrebškem Gornjem trgu najdemo veliko tlakovanih ulic, ki so ponosne lastnice več kot 200 uličnih svetilk na plin. Take so že več kot 150 let in skupaj ustvarjajo nepozabne sprehode po hrvaški prestolnici. Včasih so najbolj nepozabne reči tudi najbolj preproste.

Ulice Zagreba so turistični biser za obiskovalce, ki lahko v njih in na njih najdejo prav vse, kar jim srce poželi

Ulice Zagreba so turistični biser za obiskovalce, ki lahko v njih in na njih najdejo prav vse, kar jim srce poželi

Vsakodnevno kanoniranje nad Zagrebom

Stolp Lotrščak je postavljen v starem delu Zagreba in predstavlja dom gričkemu topu oziroma kanonu. Topovsko streljanje vsekakor ni nekaj, kar bi bilo navadno v času izleta, saj mnogi med nami ob tem zvoku pomislijo na najslabše. No, v Zagrebu je zgodba nekoliko drugačna. Dnevni topovski izstrelek iz Stolpa Lotrščak je tam nekaj povsem normalnega. Ob dvanajstih opoldan je iz srednjeveškega stolpa »izstreljena« krogla, ki odmeva širom mesta. V koliko pa se boste tam znašli prav v času velikega poka, vam svetujemo, da si prekrijete ušesa.

Zagreb, kaj videti?

Hrvaška prestolnica je čudovito mesto, ki vsako leto privabi trume turistov. Katere destinacije, atrakcije in dogodki spadajo med vaše skrite bisere Zagreba?

Zagreb ponuja vse, od A do Ž in še nekoliko dlje

Zagreb ponuja vse, od A do Ž in še nekoliko dlje

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

1
290 SEK