Žajbelj: zdravilo v vašem vrtu

1
300 SEK

O žajblju smo letos poleti že pisali, vendar postaja v tem hladnem času, ko se zavijamo v šale in kape in se bojimo prehladov in viroz, še toliko bolj aktualen. Žajbelj je eno izmed najbolj učinkovitih domačih zdravil in ima polno koristnih učinkov. Žajbljev čaj lahko pijete preventivno ali pa se z njim borite proti prehladu ali virozi, ki je že nastopila. V vsakem primeru lahko dramatično skrajša čas bolezni in izboljša vaše počutje. Splača se ga imeti v domačem vrtu, vendar, kako ga pravilno posaditi in skrbeti, da bo uspeval? Zakaj je žajbljev čaj tako zdrav? Kaj zares vsebuje? Berite dalje …

Žajbelj ni zahteven gost

Žajbelj je bolj trdoživa rastlina, kot si morda mislite, in lahko preživi v zelo različnih okoliščinah, vendar to še ne pomeni, da ne potrebuje pozornosti in skrbi, sploh v začetni fazi rasti. Ko se bo že okrepil, bo dobro preživel tudi znižane temperature v jeseni.

Na splošno velja, da bo predstavljal prijeten dodatek vašemu vrtu, saj je preprost za gojenje, v poletnem času pa bo pognal tudi lepe bele, roza, modre ali vijolične cvetove. Ko ga boste pobrali in posušili, ga lahko uporabite tudi v kuhinji. Odlično se sklada z različnimi načini priprave mesa in našli ga boste v mnogih receptih.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Nekaj osnovnih opornih točk za začetnike v gojenju žajblja

  1. V kakšno zemljo je treba posaditi žajbelj?

Žajbelj uspeva v dokaj suhi, celo peščeni zemlji, ki dobro odteka. V takšno zemljo lahko posadite bodisi semena bodisi sadike. Načeloma je lažje, če posadite slednje, sploh če ste v sajenju šele začetniki; sadike lahko kupite v vrtnarski trgovini ali pa na tržnici.

Ko posajate žajbelj, imejte v mislih že tudi končni rezultat. Žajbelj je precej velika rastlina; ko zraste do polne velikosti, spominja na grm kroglaste oblike. Zato pustite okrog žajblja dovolj praznega prostora, tako da bo lahko nemoteno rasel in bo imel tudi dovolj dostopa do sončnih žarkov.

Če še ne veste, kam v vrtu posaditi žajbelj, ga lahko za začetek daste v lonec; kasneje, ko bo zrasel, ga lahko prestavite v zemljo na vrtu.

2. Kako skrbeti za žajbelj, medtem ko raste?

Pustite žajbelj, da raste s svojo hitrostjo, tudi če se vam mogoče zdi, da je preveč počasen in bi se ga splačalo spodbuditi z različnimi umetnimi gnojili. Če žajbelj raste prehitro, to lahko vpliva na okus, ki bo nato manj intenziven. Zato ga raje pustite, da “dozori” v miru.

3. Ali žajbelj lahko uspeva tudi v senci oz. polsenci?

Žajbelj za svojo uspešno rast potrebuje več sonca kot manj, zato ga raje posadite na mesto, kamor sonce sije dovolj pogosto. Več sonca kot bo prejel, bolj okusni bodo listi. Ti so najboljši na vrhuncu poletja, tik preden žajbelj začne cveteti.

4. Kako pogosto moram zalivati svoj žajbelj, da bo dobro rasel?

Ne preveč pogosto. Na začetku, ko je žajbelj še majhen, mu morate seveda posvetiti več pozornosti, da ga ohranite pri življenju. Vsak dan ga škropite z vodo, tako da bo zemlja, v kateri raste, ves čas vlažna. Kasneje lahko vedno na preprost način preverite, ali žajbelj potrebuje vodo: s prstom preverite zemljo okrog rastline. Če je zemlja suha, to pomeni, da žajbelj potrebuje vodo.

Zanimivo je, da je žajbelj ena izmed redkih rastlin, pri kateri okus ostane intenziven, tudi kadar cveti in kadar njegovi listi dosežejo polno velikost.

5. Kaj naj posadim zraven, da bo žajbelj dobro uspeval?

Ste že slišali, kako nekatere rastline bolje rasejo v kombinaciji z drugimi rastlinami, ali pa kako nekatero sadje zori hitreje, če je ob drugem sadju? Pri gojenju žajblja lahko opazimo podobno situacijo. Kot že rečeno, ni prav dobro, če spodbujamo hitrost njegove rasti z veliko količino umetnih gnojil, vendar lahko poskusite s strateškim položajem v vrtu. Posadite sadiko žajblja zraven majarona, peteršilja, timijana ali pa origana, in počakajte na rezultate.

6. Kako pogosto lahko obiram liste, da bo žajbelj preživel?

V prvem letu bodite bolj previdni pri obiranju žajblja in predvsem pazite, da ne boste rezali stebla; liste obirajte sproti, kadar jih potrebujete. V naslednjih letih vam ni treba biti tako zelo previdni.

7. Kakšna je življenjska doba žajblja?

Čeprav je žajbelj trdovratna rastlina, bo v roku 5 – 6 let začel pešati. Postajal bo vedno bolj trd in olesenel. To je znamenje, da je napočil čas, da žajbljevo rastlino zamenjate z novo. Lahko uporabite bodisi novo sadiko ali seme, vendar je najbolj preprosto, če uporabite kar poganjek stare rastline.

Žajbelj vsebuje veliko koristnih antioksidantov

Antioksidanti so tista magična beseda, na katero vedno znova naletimo med prebiranjem knjig in člankov o zdravi prehrani. V telesu skrbijo za krepitev imunskega sistema in preprečujejo nastop nevrodegenerativnih bolezni, npr. Alzheimerjeve bolezni. Vežejo se namreč s škodljivimi prostimi radikali v telesu in preprečujejo, da bi ti poškodovali preveč celic. Prosti radikali lahko, če se preveč namnožijo, poškodujejo celo živčni sistem. Če se pogosto počutite utrujene, brez da bi pred tem opravljali kakšno zahtevno fizično aktivnost, je prav mogoče, da je razlog pomanjkanje antioksidantov in preveliko število škodljivih prostih radikalov v telesu. Takšno stanje imenujemo oksidativni stres.

Kako se boriti proti nastopu oksidativnega stresa? Z zauživanjem antioksidantov. Slednje lahko najdemo predvsem v sveži hrani, npr. v sadju in zelenjavi, ter npr. v goji jagodah in chia semenih, ki so v zadnjih letih postali vedno bolj popularni dodatki jutranji skodelici mueslijev ali pa sadnemu smutiju. Dober vir antioksidantov pa je tudi žajbelj, zato se ga res splača vedno imeti pri roki.

Zdravilen, a ne vedno

Čeprav je žajbelj izjemno koristna rastlina, ki lahko skrajša čas vašega prehlada, je še vedno pomembno, da ohranite v mislih, da ni vedno zdrav. Tako kot mnoge druge substance, ki so v manjših količinah koristne za telo, lahko tudi žajbljev čaj postane nevaren za telo, če ga uživate v prevelikih količinah. Skodelica čaja na dan v obdobju, ko ste bolni, vam seveda ne bo škodovala, vendar ne pretiravajte; v primeru, da si vseeno želite izkoristiti zdravilne učinke žajbljevega čaja, ga lahko preprosto grgrate in nato izpljunete. Tako se boste izognili zaužitju prevelike količine čaja.

Prav tako se v vsakem primeru izogibajte žajbljevemu čaju, če ste noseči ali pa v tem trenutku dojite; prav tako je lahko potencialno nevaren za bolnike z diabetesom, saj znižuje raven sladkorja v krvi.

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

1
300 SEK