Zakaj ima letošnji februar 29 dni in česa danes nikakor ne smete početi!

29. feb. 2024, ob 07.46
51
90 SEK

Letos ima najkrajši mesec v letu en dan več. Saj veste, večina let ima 365 dni, prestopna leta 366 dni. Torej po gregorijanskem koledarju potrebuje naš planet 365 dni, da naredi en krog okoli Sonca. V resnici naš planet potrebuje približno 365.25 dni, da opravi to potovanje. Brez prestopnega leta bi koledar vsako leto odstopal za pet ur, 48 minut in 45 sekund. Razlog za obstoj prestopnega leta je uskladitev koledarskega leta z astronomskim, torej da novo leto zaradi vremenskih razmer ne bi padlo poleti, ampak da grozdje dozori decembra ali januarja. Zato ima februar, ki ima običajno 28 dni,  v prestopnem letu 29 dni.

Ljudska verovanja

Po ljudskem verovanju se v prestopnih letih, ki so sama po sebi »smola«, ne bi smeli lotevati resnih poslov. Prav tako vraževerni verjamejo, da se letos ne sme poročiti, ker se bo neslavno končalo. Vsaj tako menijo Grki. Če pa se odločite za poroko, potem je bolje, da ženska zaprosi moškega. Samo tedaj lahko, po britanski tradiciji, zaprosi, ker so takrat  norme obrnjene. Če zavrne, ji mora dati poljub in par svilenih rokavic, piše 24sata.

Sadike letos ni treba saditi, ker bo obrodila vsako drugo leto, lahko pa tudi vsako četrto leto. Na Irskem so z zakonom uvedli pravilo, da otroci, rojeni 29. februarja, prejmejo darilo v višini 100 funtov. Verjetnost, da se nekdo rodi na ta dan, je 1 proti 1000, trenutno pa je na svetu 29. februarja rojenih 4 milijone ljudi. Ti otroci naj bi bili ustvarjalni, sposobni in pogosto zelo edinstveni. Rojeni 29. februarja pomeni imeti ‘šest čutov’, ti ljudje veljajo za srečneže in pogosto verjamejo, da imajo nekaj posebnih talentov.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Če pustimo ljudska verovanja na stran, to le pomeni, da boste imeli letos en dan več za vsakodnevna opravila. Morda boste ta dan izkoristili za nekaj posebnega, na primer izlet z družino ali prijatelji ali preprosto za oddih in sprostitev. Vsekakor pa prestopno leto prinese en dodaten dan, ki ga lahko izkoristimo na različne načine.

N. D.; Foto: Shutterstock

51
90 SEK