Zakaj je v resnici pomembno praznovati dan žena?

08. mar. 2024, ob 08.32
Posodobljeno pred 24 dnevi
38
120 SEK

8. marec – dan, ki je v Sloveniji znan kot »dan žena«, po svetu pa ga imenujejo kar mednarodni dan žensk. Ta dan je posvečen priznavanju družbenih, gospodarskih, kulturnih in političnih dosežkov žensk in predstavlja odlično priložnost za priznavanje napredka pri spolni enakopravnosti. Hkrati pa se na ta dan lahko zavemo dela, ki ga je še treba opraviti, da bi ustvarili bolj vključujoč in pravičen svet za vse.

Kdaj je bil prvi mednarodni dan žensk?

Mednarodni dan žensk ima bogato zgodovino, ki sega več kot stoletje nazaj. Dan izhaja iz delavskega gibanja v začetku 20. stoletja, prvi nacionalni dan žensk pa je bil opažen v Združenih državah leta 1909. To gibanje je navdušilo Claro Zetkin, nemško aktivistko, ki je tako leta 1910 na mednarodni konferenci delovnih žensk predlagala idejo mednarodnega dneva žensk.

Prvi mednarodni dan žensk je bil praznovan že naslednje leto v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici, kjer so milijoni žensk in moških protestirali za ženske pravice do dela, volitev in opravljanja javnih funkcij. Od takrat je mednarodni dan žensk prerasel v globalno gibanje, ki ga zaznamujejo shodi, protesti, razprave in različni dogodki, namenjeni spodbujanju spolne enakosti in osvobajanju žensk. Prav tako pa se na ta dan tradicionalno izkaže spoštovanje in naklonjenost ženskam v našem življenjskem krogu.

Tema mednarodnega dneva žensk 2024

Vsako leto se za mednarodni dan žensk sprejme temo, ki odraža trenutne težave, s katerimi se soočajo ženske po vsem svetu. Tema za leto 2024 je “prebijanje predsodkov”, kar poudarja pomembnost soočanja s stereotipi, predsodki in diskriminacijo žensk v vseh vidikih družbe. Poziva k skupnemu delovanju za rušenje ovir do spolne enakosti in ustvarjanje bolj vključujočega sveta, v katerem lahko uspe prav vsaka ženska.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Priznavanje dosežkov žensk

Mednarodni dan žensk je čas za praznovanje dosežkov žensk na vseh področjih, vključno s politiko, znanostjo, poslovanjem, umetnostjo in športom. Je priložnost, da se spomnimo prvih upornic, ki so utirale pot prihodnjim generacijam.

Ukrepanje za spolno enakopravnost

Čeprav je mednarodni dan žensk pomembna priložnost za praznovanje, je tudi poziv k akciji. Je opomin, da je boj za spolno enakopravnost še daleč od konca in da ima vsakdo vlogo pri spodbujanju pravic žensk. Ne glede na to, ali gre za zagovarjanje enake plače, spodbujanje ženskega vodstva ali podporo podjetjem, ki jih vodijo ženske, obstaja nešteto načinov za prispevanje k temu cilju.

Seveda pa nikar ne pozabite izkazati spoštovanja in pozornosti ženskam v svojem življenjskem krogu. Poklonite jim cvet, knjigo, kavo ali pa lepo besedo in nasmeh.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

38
120 SEK