
Zakaj nosečnice obožujejo kisle kumarice?
Kisle kumarice in nosečnice: Zakaj nosečnice obožujejo kisle kumarice? Razlog vas bo šokiral! Nosečnost je obdobje intenzivnih sprememb – tako telesnih kot čustvenih. Eden najbolj nenavadnih, a pogostih pojavov v tem času je hrepenenje po hrani, ki pogosto preseneti tako nosečnico kot njeno okolico. Med najpogostejšimi željami izstopajo kumarice, zlasti kisle kumarice, ki jih mnoge nosečnice uživajo z velikim poželenjem in strastjo. A zakaj prav kisle kumarice?
Kisle kumarice in njihova vloga pri nosečnicah
5 razlogov, zakaj nosečnice hrepenijo po kislih kumaricah?
No, ne vemo zagotovo, zakaj nosečnice hrepenijo po različnih vrstah kislih kumaric . Raziskave so mešane in obstaja nekaj teorij, ki se lotevajo tega starodavnega vprašanja.

Kisle kumarice zaradi hormonskih sprememb?
Ravnovesje hormonov se med nosečnostjo spremeni. Nihanja so zelo pogosta, Estrogen in progesteron vplivata na zaznavanje vonja in okusa, zaradi nihanj prihaja do povečanje potrebe in želje po kislem in pikantnem. Porušeno ravnovesje med estrogenom in progesteronom vpliva na nenavadne želje po hrani.
Kisle kumarice lajšajo prehranske potrebe
Vložene kumarice imajo slan, pikanten okus, po katerem mnogi med nami hrepenimo. Ena od teorij o tem, zakaj so med nosečnostjo še posebej neustavljive, se nanaša na njihovo hranilno sestavo.
Med nosečnostjo se volumen krvi poveča. To je odziv na povečane potrebe telesa. . Kisle kumarice so bogate z natrijem (soljo). Natrij igra glavno vlogo pri uravnavanju tekočin v telesu. Poleg tega sodeluje tudi pri izmenjavi mineralov.


Dehidracija – kisle kumarice jo lajšajo
Telo nosečnice dela nadure, zato da poveča volumen krvi. Naravno je, da je potreba po tekočini zato tudi večja. Ženska med nosečnostjo mora popiti veliko več vode, kot bi sicer.
- Ena teorija pravi, da nosečnice hrepenijo po kumaricah, da bi preprečile dehidracijo. Kumarice so slane in povzročajo zadrževanje tekočine v telesu.
- Najboljši način, da se izognemo dehidraciji, pa je pitje vode. Možno je, da nosečnice hrepenijo po kumaricah, ker njihove brbončice hrepenijo po več soli.
26 % nosečnic ima med nosečnostjo zmanjšano občutljivost na sol. To pomeni, da ne morejo okusiti soli toliko kot prej. Pri doziranju soli imajo zato problem. Enako velja tudi pri vnosu soli v telo. To pa povzroči veliko željo po slanem.
Lajšanje slabosti s kislimi kumaricami
Slabost je lahko zelo nadležna zadeva. Jutranja slabost je pogost simptom nosečnosti.
Ali lahko kumarice pomagajo?
- Možno je, da kisli, pikantni okus kumaric in hrane z okusom kumaric ublaži slabost pri nekaterih nosečnicah. Kisli bomboni so pogosto domače zdravilo za slabost, povezano z nosečnostjo.
Te nenavadne želje in potrebe pri večini nosečnic dosežejo svoj vrhunec v drugem trimesečju. V tretjem trimesečju pa postopoma izginejo.
- Jutranja slabost je v prvem trimesečju običajno hujša, v tretjem pa zelo blaga ali pa je sploh ni. Hrepenenje po kumaricah je lahko naravna posledica boljšega počutja po jutranji slabosti in ponovne potrebe po več jesti.
Psihološki in kulturni dejavniki
Vsekakor pa ni za prezreti tudi psihološke in kulturne dejavnike. tudi ti močno vplivajo na nenavadne želje nosečnic. Na hrepenenje lahko vplivajo psihološki dejavniki in kulturne asociacije.
Če ima nosečnica pozitivne spomine ali asociacije na kumarice, lahko to privede do hrepenenja. Na Japonskem je to drugače. Tam si vsaka nosečnica strastno želi – ne boste verjeli – riž.

Kako obvladovati hrepenenje po hrani med nosečnostjo
Nasveti za nosečnice:
Hrepenenje po hrani med nosečnostjo je lahko močno. Zato se z njim ne borite. Le je velika želja po kislih kumaricah, jih uživajte. To je veliko bolje, kot žalost in nejevolja, ker se nečesa pač ne sme.
- Naredite si načrt, s katerim boste sebi in svojemu še nerojenemu otroku zagotovile hranila, ki jih oba potrebujeta.
- Poskusite z majhnimi porcijami. Če hrepenite po hrani z visoko vsebnostjo sladkorja ali soli, poskusite uživati v majhnih porcijah.
- Premišljeno in počasi uživajte v vsakem grižljaju. Hkrati pa ne pozabite, da be bo vedno tako. Zato bodite do sebe kar se da prizanesljive. Tako hrepenenje med nosečnostjo običajno doseže vrhunec okoli drugega trimesečja in nato postane manj intenzivno.
Vsaka nosečnica ima svoj stil
Hrepenenje po hrani med nosečnostjo vpliva na vsako drugače.
Nekaj nasvetov:
- Vnos tekočine med nosečnostjo
Vnos tekočine je prav tako pomemben del prehrane med nosečnostjo. Upoštevajte ta priporočila za vnos tekočine med nosečnostjo:
Dovolj tekočine lahko zaužijete tako, da vsak dan popijete več kozarcev vode, poleg tekočine v sokovih in juhah. Pozornost ne bo odveč pri uživanju kave in drugih vrst napitkov, ki vsebujejo kofein.
- Izogibajte se vsem oblikam alkohola.
Koristna živila:
- Zelenjava: korenje, sladki krompir, buča, špinača, kuhana zelenjava, paradižnik in rdeča paprika (za vitamin A in kalij)
- Sadje: mango, slive, banane, marelice, pomaranče in rdeča grenivka (za kalij)
- Mlečni izdelki: jogurt z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob, posneto mleko ali mleko z 1 % maščobe, sojino mleko (za kalcij, kalij, vitamina A in D)
- Žita: žitarice za takojšnjo uporabo/kuhane žitarice (za železo in folno kislino)
- Beljakovine: fižol in grah; oreščki in semena; pusto goveje meso, jagnjetina in svinjina; losos, postrv, sled, sardine
Živila, ki se jim je treba izogibati med nosečnostjo
Med nosečnostjo se izogibajte uživanju naslednjih živil:
- Nepasterizirano mleko in živila, narejena iz nepasteriziranega mleka, Izbira mehkih sirov je velika: vključno s feto, queso blanco in fresco, camembertom, briejem ali siri z modrimi žilami – razen če je označeno »narejeno iz pasteriziranega mleka«
- Hrenovke in mesni izdelki za kosilo (razen če jih pred serviranjem segrejemo do vroče pare)
- Surova in/ali premalo kuhana morska hrana, jajca in meso. Ne jejte sušija, narejenega iz surove ribe (kuhan suši je varen).
- Mesni narezek in morski sadeži
Čas nosečnosti je posebno obdobje za žensko, pa tudi za ljudi okoli nje.

Pripravila AK
Viri:
allrecipes.com
tasteofhome.com
unsplash.com