Zakaj vas komarji popikajo, druge pa pustijo pri miru?

11. jul. 2024, ob 06.00
144
170 SEK


Rdeči, boleči, srbeči piki dovolj nadležni, pa brenčeči napadalci lahko prenašajo tudi vrsto nevarnih patogenov, kar predstavlja vedno večje zdravstveno tveganje tudi v Evropi.

Kaj torej enega človeka naredi bolj privlačnega za te vampirske krvoseske kot drugega? Tu je nekaj ključnih dejavnikov, ki jih izpostavljajo strokovnjaki.

Velikost in dihanje

Komarji svoje žrtve iščejo po vonju, eden od glavnih indikatorjev pa je ogljikov dioksid (CO2). To je plin, ki ga izdihujemo in deluje kot navigacijski signal za insekte. Količina CO2 je pomembna; večji ljudje namreč naravno izdihujejo večje količine ogljikovega dioksida, zato jih komarji pogosteje pikajo. V realnem svetu to pomeni, da so moški pogosteje tarča komarjev kot ženske, nosečnice bolj kot ne-nosečnice in odrasli bolj kot otroci. Dr. Robert Jones, strokovnjak za nadzor bolezni z Londonske šole za higieno in tropsko medicino, dodaja, da so lahko tudi debelejši ljudje zaradi tega bolj tarča komarjev.

Ista logika velja za ljudi, ki intenzivno dihajo, na primer tiste, ki telovadijo.

Naravni vonj in bakterije na koži

Naravni vonj posameznika prav tako igra vlogo pri izbiri žrtve komarjev. Naš naravni vonj določajo genetika in mikrobiota kože, skupnost mikroskopskih organizmov, ki živijo na površini naše kože. Poskusi, pri katerih ljudje nosijo najlonske trakove za zbiranje vonja, ki jih nato obesijo pred roji komarjev, so jasno pokazali, da insekti imajo raje določene arome. Podobne študije na dvojčkih so pokazale, da genetika lahko vpliva na do 67% privlačnosti za komarje.

Čeprav dokazi kažejo, da osebna aroma igra pomembno vlogo, znanstveniki še vedno poskušajo natančno določiti, kateri spojine pritegnejo komarje in kako jih lahko prikrijemo ali zmanjšamo.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Dr. Jones pravi: “Verjamemo, da genski dejavniki in mikrobiom kože vplivajo na hlapne spojine, ki jih naše telo proizvaja, in to vpliva na naš vonj. Nekatere od teh spojin so privlačne za komarje, zato, če vaše telo proizvaja veliko teh spojin, lahko privabite več komarjev kot drugi ljudje.”

Izbira oblačil

Čeprav je vonj komarjev najpomembnejši čut, ni edini. Študije so pokazale, da insekti raje določene barve. Eksperimenti so pokazali, da imajo raje rdečo, oranžno ali črno. Nasprotno pa zelenih, modrih ali vijoličnih barv ne privlačijo toliko. Strokovnjaki verjamejo, da so komarji razvili ta čut za razlikovanje med plenom in okoljem, ko jih najdejo z vonjom. Človeška koža, ne glede na pigmentacijo, se komarjem zdi rdeča ali oranžna.

Krvna skupina

Ena bolj razširjenih teorij je, da je vaša krvna skupina, posebej skupina O, bolj zaželena za komarje. Čeprav so nekatere študije to potrdile, so druge pokazale nasprotno. Dr. Jones meni, da krvna skupina verjetno ni pomembna komponenta privlačnosti za komarje.

Kaj pa hrana in pijača?

Številna živila in pijače naj bi po spletu privabljala ali odvračala komarje. Nekatera, kot je česen, naj bi z močnim vonjem maskirala vaš lastni vonj, kot vrsta olfaktorne kamuflaže. Po drugi strani naj bi slana ali sladka hrana imela nasproten učinek. Celo pivo ni varna izbira. Ena študija, sicer izvedena le na 14 ljudeh, je pokazala, da so komarji bolj verjetno pristali na osebi po zaužitju piva.

Toda dejanski dokazi, da to deluje, so mešani. Številne študije niso pokazale, da hrana ali pijača ne vplivata.

Kaj pa lahko storimo, da se izognemo pikom?

Nasveti za izogibanje komarjem vključujejo nošenje dolgih rokavov in hlač, uporabo repelentov, zapiranje oken ali uporabo mrež in spanje pod mrežo proti komarjem. Še posebej previdni moramo biti zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko so komarji najbolj aktivni.

Avtor: S.E.B.
Vir,Foto: www

144
170 SEK