Zamija, vse o priljubljeni rastlini: Je zamija res strupena?

27. feb. 2024, ob 10.52
Posodobljeno pred 24 dnevi
153
330 SEK

Vsake toliko se v slovenskih vrtovih in domovih znajdejo rastline iz drugih kontinentov. Hitro jih posvojimo za svoje in jim skušamo nuditi najboljše pogoje za uspevanje. Ena takih je zamija, ki jo pogosto imenujemo kar živi fosil zaradi starodavnosti in izvora. Kaj vse morate vedeti o zamiji, njihovi rasti, toksičnosti in pomenu.

Zamija na kratko in zanimivo

Zamija spada v rod cikasovk, starodavnih semenk, ki obstajajo že milijone let in jih pogosto imenujemo živi fosili. Te rastline pripadajo družini Zamiaceae in izvirajo iz Amerike, zlasti iz tropskih in subtropskih regij. Zamije imajo običajno olesenelo deblo, pogosto pod zemljo, in dolge, pernate liste, ki spominjajo na liste palm. Tako je njihova podoba nezgrešljiva.

Cikade, vključno z vrstami zamij, so znane po počasni rasti in značilnem videzu. So dvodomne, kar pomeni, da so posamezne rastline moške ali ženske in se razmnožujejo s semeni, proizvedenimi v storžkih. Nekatere vrste zamij se gojijo kot okrasne rastline v vrtovih in pokrajinah zaradi njihovega edinstvenega listja in tropske estetike.

So zamije strupene?

Da, zamije so tako kot mnoge druge cikaste vrste strupene, a pozor. Vsebujejo strupene spojine, ki so lahko škodljive, če jih zaužijemo. Vsebujejo skupino toksinov, imenovanih cikazini, ki lahko povzročijo draženje prebavil in druge simptome, če jih zaužijemo v velikih količinah.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Čeprav se stopnje strupenosti lahko razlikujejo med različnimi vrstami Zamije, je na splošno priporočljivo, da s temi rastlinami ravnate previdno in jih hranite izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov.

Kaj vse moramo vedeti o zamiji

Kako skrbeti za zamijo?

Izbira lokacije in tal

Ko izbirate lokacijo za zamijo, je ključnega pomena, da čim bolj posnemate njen naravni habitat. Zamije uspevajo na lokacijah s filtrirano sončno svetlobo ali v delni senci. V svojih domačih habitatih pogosto rastejo pod krošnjami višjih dreves, kjer so ves dan deležne pikčaste sončne svetlobe. Čeprav lahko prenesejo nekaj neposredne sončne svetlobe, zlasti zjutraj ali pozno popoldan, lahko dolgotrajna izpostavljenost intenzivni sončni svetlobi ožge njihove liste. Če gojite zamijo v zaprtih prostorih, jo postavite blizu svetlega, indirektnega vira svetlobe, kot je okno, obrnjeno proti jugu. Izogibajte se neposredni sončni svetlobi, zlasti v vročih popoldanskih urah.

Zamije imajo raje tople temperature in so občutljive na zmrzal. Najbolje uspevajo pri temperaturah od 18 °C do 29 °C. Razmislite o gojenju zamije v posodah, ki jih lahko v hladnejših mesecih prinesete notri. Zamije imajo posebne zahteve glede tal, da uspevajo. Ključno je zagotoviti dobro odcedno zemljo z dobrim prezračevanjem, da preprečite zamašitev, ki lahko vodi do gnitja korenin. Zagotovite, da imajo posode na dnu drenažne luknje, da lahko odvečna voda uide. Presadite jo vsakih nekaj let, da osvežite tla in zagotovite dovolj prostora za rast korenin. Preden posadite zamijo, zrahljajte zemljo, da izboljšate prezračevanje in drenažo. Če je zemlja težka ali ilovnata, razmislite o spremembi z organsko snovjo, kot je kompost, da izboljšate njeno strukturo in drenažo.

Sajenje zamij

Ko sadite zamijo, se prepričajte, da je vrh koreninske grude rastline poravnan s površino zemlje. Pregloboko sajenje lahko zaduši korenine in ovira rast. Če je rastlina v posodi, jo nežno vzemite iz lončka in položite v sadilno jamo na enako globino, kot je bila v posodi. Napolnite luknjo z zemljo in jo nežno utrdite okoli korenin, da odstranite vse zračne žepe. Zamije potrebujejo dovolj prostora za rast in širjenje. Če jih sadite več, jih razmaknite nekaj metrov narazen, da omogočite ustrezen pretok zraka in prihodnjo rast. Prenatrpane rastline so bolj dovzetne za bolezni in lahko tekmujejo za vire, kot so voda in hranila.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Zalivanje zamij

Pravilno zalivanje je ključnega pomena za zdravje in vitalnost zamij. Čeprav imajo raje stalno vlažno zemljo, lahko prekomerno zalivanje škoduje njihovi rasti in povzroči gnitje korenin.

Zamijam koristi redno zalivanje, zlasti med rastno dobo (od pomladi do jeseni). Prizadevajte si, da bo zemlja stalno vlažna, vendar ne prepojena z vodo. Vlažnost tal redno preverjajte tako, da prst vtaknete v zemljo do prvega členka. Če se zdi, da je zemlja na tej globini suha, je čas za zalivanje.

Da preprečite prekomerno zalivanje, pustite, da se zgornji centimeter zemlje med zalivanji rahlo posuši. To pomaga preprečiti pogoje z vodo, ki lahko zadušijo korenine in povzročijo gnitje korenin. Ko jo zalivate, nanesite vodo neposredno na zemljo okoli dna rastline, pri čemer se izogibajte močenju listja. Zalivajte zgodaj zjutraj, da odvečna vlaga izhlapi iz zemlje in listja, kar zmanjša tveganje za glivične bolezni. V vročem in suhem vremenu lahko potrebujejo pogostejše zalivanje, da preprečijo stres zaradi suše. Nasprotno pa zmanjšajte zalivanje v hladnih in deževnih obdobjih.

Gojenje zamij zunaj in znotraj

Gnojenje zamij

Čeprav je za rastline Zamia relativno malo vzdrževanja, jim koristi občasno gnojenje za podporo zdrave rasti in razvoja. Uporabite uravnoteženo gnojilo s počasnim sproščanjem, oblikovano za cikase, da zagotovite bistvena hranila brez tveganja prekomernega gnojenja. Gnojilo enakomerno razpršite okoli dna rastline in pazite, da ne pride v neposreden stik z listjem ali stebli. Po nanosu gnojila zemljo temeljito zalijte, da se hranila porazdelijo do korenin.

Temperatura in vlažnost

Če jih gojite v zaprtih prostorih, vzdržujte dosledno temperaturno območje in jih ne postavljajte v bližino prepiha ali virov toplote, kot so radiatorji ali zračniki klimatskih naprav. Ohranjajte sobno temperaturo v želenem območju in razmislite o uporabi vlažilnika za povečanje ravni vlažnosti, zlasti v suhih zimskih mesecih, ko je zrak v zaprtih prostorih bolj suh.

V zunanjosti pa izberite lokacijo sajenja, ki zagotavlja zaščito pred ekstremnimi temperaturami, kot sta zmrzal ali močna vročina. Izberite zaščiteno mesto z delno senco ali filtrirano sončno svetlobo, zlasti v regijah z vročim in sušnim podnebjem.

Škodljivci in bolezni

Čeprav so zamije razmeroma odporne na škodljivce, lahko občasno naletijo na škodljivce ali bolezni, ki lahko vplivajo na njihovo zdravje in videz. Če pazimo na običajne škodljivce in izvajamo preventivne ukrepe, lahko zaščitimo zamije pred napadi. Čeprav so odporne, se lahko v pogojih visoke vlažnosti ali slabe drenaže razvijejo glivične okužbe, kot je gniloba korenin ali pegavost listov.

Da preprečite glivične bolezni, zagotovite, da je zemlja dobro odcedna in se izogibajte prekomernemu zalivanju. Zagotovite ustrezen pretok zraka okoli rastline tako, da jo ustrezno razporedite in obrežete odmrlo ali razpadajoče listje. Če se pojavijo glivične okužbe, rastlino tretirajte s fungicidom.

Obrezovanje in vzdrževanje zamij

Obrezovanje in nega sta bistvena za ohranjanje zdravih in privlačnih zamij. Medtem ko potrebujejo minimalno obrezovanje, lahko občasno vzdrževanje pomaga odstraniti odmrlo ali poškodovano listje, spodbuja pretok zraka in izboljša splošni videz rastline. Odstranite odmrle ali porumenele liste, kot je potrebno, da ohranite videz rastline in preprečite kopičenje ostankov okoli dna rastline. Če želite, lahko zamije razmnožite tako, da odstranite novorasle poganjke pri dnu in jih ponovno posadite v ločene posode. Skrbno odrežite poganjke, pri čemer zagotovite, da ima vsak del pritrjene lastne korenine. Poganjke posadite v dobro odcedno zemljo in jih po sajenju temeljito zalijte.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com

 

153
330 SEK