Zato ne bi smeli nikoli spati na trebuhu

10. dec. 2023, ob 11.03
Posodobljeno pred 5 meseci
17
110 SEK

Kvaliteten in zadosten spanec je izrednega pomena za splošno zdravje in normalno delovanje vseh organov. Če spite kvalitetno, boste lahko naslednji dan normalno funkcionirali, imeli boste motivacijo, dovolj energije in sveže ideje. Dober spanec prav tako krepi imunski sistem, upočasnjuje proces staranja in znižuje tveganje za nastanek številnih bolezni. Tega se zaveda večina ljudi, redki pa pomislijo, da na naše zdravje vpliva tudi položaj, v katerem spimo.

Kakšen pa je vaš najljubši spalni položaj? Če je to spanje na trebuhu, je morda čas za spremembo. Četudi so ljudje, ki najraje spijo na trebuhu, znani po tem, da skoraj nikoli ne smrčijo. Ste že slišali, kako zelo je lahko spanje na trebuhu nevarno za vaše zdravje? Predstavljamo vam 3 razloge, zakaj po mnenju strokovnjakov nikdar ne bi smeli spati na trebuhu.

Vzrok za nekvaliteten spanec je pogosto lahko tudi slab spalni položaj, ki vam ne ustreza.

  1. Med spanjem je obremenjena vaša hrbtenica.

Veliko ljudi, ki spi na trebuhu, občuti bolečine v hrbtenici, ki jim ne znajo določiti vzroka, s spanjem pa jih enostavno ne povežejo. Takšne bolečine lahko napredujejo in se jačajo, dokler se ne začnete zaradi njih zbujati celo sredi noči. Ko začnejo kvariti kvaliteto vašega spanca in življenja, je čas, da ukrepate. Morda spalni položaj ni glavni krivec, vsekakor pa lahko poskusite izboljšati spanec. Če ne marate spati na hrbtu, lahko poskusite na boku s primernim vzglavnikom. Čez dan pa poskrbite za lepo držo in krepitev vratnih, ramenskih in hrbtnih mišic.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

4 enostavne vadbe za lajšanje bolečin v hrbtenici

  1. Povzroča bolečine v vratu.

Tako kot lahko občutite bolečine v hrbtenici, jih lahko občutite tudi v vratu. Glavo morate namreč med spanjem na trebuhu vedno imeti obrnjeno v levo ali desno smer, saj v nasprotnem primeru ne morete normalno dihati. Verjetno posledic ne boste občutili kar čez noč, ampak šele čez dolga leta.

  1. Zelo slabo vpliva na nosečnice.

Če ste noseči, pa se spanja na trebuhu resnično odvadite. Tudi v zgodnjih fazah. Ker nosečnica spi praktično za dve živi bitji, je zelo pomembno, da ima kvaliteten spanec. Dojenček ponoči ne sme biti utesnjen, kar se lahko zgodi, če spite na trebuhu. Če bo imel dovolj prostora, se bo tudi bolj zdravo in normalno razvijal.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

17
110 SEK