Zbudili smo se v pomlad: Prvi žarki in smeh v objemu narave!

20. mar. 2024, ob 09.03
Posodobljeno pred 2 mesecema
42
100 SEK

Danes, na 20. marec 2024, smo se prebudili v prvi koledarski pomladni dan, dan, ki ga mnogi iz srca pozdravljajo kot simbol prebujanja in novega začetka. Čeprav se meteorološka pomlad začne že 1. marca, je prav današnji dan, ko sonce enakomerno obsije severno in južno poloblo, tisti, ki uradno oznanja prihod pomladi.

Prvi pomladni dan sovpada s spomladanskim enakonočjem, ko se dan in noč približata enaki dolžini, s tem pa narava začne svoj letni cikel prebujanja. Drevesa počasi brstijo, cvetlice nežno pokukajo iz zemlje, živali pa začnejo bolj živahno raziskovati svoje okolje. Tudi ljudje občutimo to preobrazbo, saj toplejše vreme in daljši dnevi prinašajo občutek svežine in energije.

Zanimivo je, da je bil začetek pomladi včasih povezan z gregorjevim, 12. marcem, kar izhaja iz starih tradicij in zaznamuje pomembnost tega obdobja v ljudskem izročilu. Ta dan, zaznamovan z enakonočjem, simbolizira ravnovesje in harmonijo v naravi, ki ju lahko občutimo v svojih življenjih.

Čas je za pomladansko čiščenje

Ste vedeli, da je v nekaterih kulturah prvi pomladni dan praznik, posvečen čiščenju? Tradicija “pomladnega čiščenja” ni le sodoben pojav, temveč ima korenine v starodavnih običajih, ko so ljudje ob koncu zime temeljito očistili svoje domove, da so odstranili zimsko nered in negativno energijo, s tem pa naredili prostor za nov začetek in svežo pomladansko energijo. V Iranu na primer praznujejo Nowruz, perzijsko novo leto, ki sovpada s prvim dnevom pomladi, priprave na ta praznik pa vključujejo temeljito čiščenje domov in celo skakanje čez ogenj, simbolno dejanje, ki naj bi prineslo srečo in čistost v novem letu. Ta običaj je lep primer, kako ljudje po vsem svetu pozdravljajo pomlad kot čas prenove in novega začetka, pri čemer uporabljajo tradicije, ki odsevajo spoštovanje do narave in ciklov, ki nas obkrožajo.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Prvi pomladni dan tako ne prinaša le toplejšega vremena in daljših dni, ampak je tudi čas za razmislek o lepoti in čudežih narave, ki nas obdajajo. Je priložnost, da se povežemo z naravo, občutimo njeno moč in se ji zahvalimo za vso lepoto, ki nam jo nesebično ponuja. Srečno pomlad!

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

42
100 SEK