
Zelene banane – varen zaviralec lakote in …
Ali je varno jesti zelene banane? Presenetljiv odgovor je – da! Čeprav jih pogosto spregledamo zaradi njihove trše teksture in manj sladkega okusa, zelene banane skrivajo številne koristi za zdravje. So bogat vir odpornega škroba, ki spodbuja zdravo prebavo, pomaga uravnavati krvni sladkor in daje dolgotrajno energijo. Poleg tega imajo nizek glikemični indeks in visoko vsebnost vlaknin, zaradi česar so idealna izbira za vse, ki želijo izboljšati prehrano – ali pa zgolj preizkusiti okusen, hrustljav recept za “bananin pomfrit”.
Najti popolno banano je nekoliko podobno kot najti popoln avokado. Prezrela? Nezrela? Nihče si ne želi te kašaste zmešnjave. In če ni dovolj zrela, je ne morete uporabiti? Preverimo zakaj ja in zakaj ne.
Da bi banane dlje časa zdržale, jih oberejo in pošljejo v trgovine , ko so še zelene, Torej nezrele.
Nihče ne želi kupovati popolnoma zrele banane, katerih olupek že malce namiguje na preveč zrelo banano. Večina nas nato prinese domov nezrele banane. Kako jih hitro dozoreti!
Tudi zelene so varne za uživanje.
Zelene banane proti zrelim bananam: kakšna je razlika?
Zelene banane so običajno manj sladke kot rumene banane. Imajo bolj grenak okus in njihova tekstura je bolj čvrsta in voskasta.
Poleg razlik, ki jih lahko vidite in okusite, se razlikuje tudi sestava zelenih banan. Zelene banane imajo več škroba. Približno 70 do 80 % zelene banane je sestavljeno iz škroba. Velik del škroba v zelenih bananah je odporni škrob. Ta vrsta škroba se ne more prebaviti. Je pa bogat vir vlaknin, ki skrbijo za zdravo prebavo.

Ko banane dozorijo, se ta škrob pretvori v sladkorje. Zrela banana vsebuje le 1 % škroba. Zato so sladice iz zrelih banan tako zelo sladke in okusne.

So zelene banane dobre za vas?
Odgovor je DA. Zelene banane so dobre. Bogate so z vlakninami. Pri vnosu vlaknin je potrebno dobra mera zmernosti.
Ker so bogate z vlakninami, vam lahko dodajanje zelenih banan daje občutek sitosti. Občutek sitosti pa bo zmanjšali odvečne prigrizke.
Večina nas pusti zelene banane na pultu. Tam čakajo dokler ne dozorijo do lepe rumene barve. Vendar pa morda pri tem zamujamo nekaj pomembnih hranil in zanimivih okusov.
Zdravstvene koristi zelenih banan
- Podpirajo zdravo prebavo: Zelene banane so lahko dobre za vašo prebavo . Telo ne prebavlja škroba v zelenih bananah. Namesto tega ima škrob prebiotični učinek na prebavni sistem. Pomaga vam ohraniti in hraniti dobre bakterije v črevesju .
- Uravnavajo krvni sladkor: Zelene banane lahko pomagajo tudi pri nadzoru krvnega sladkorja. Pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja imata pektin in odporen škrob. Zato so zelene banane zelo dobrodošle pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2.
- Izboljšajo stanje las: Morda vam bodo celo dale bolj sijoče lase! Banane so polne folne kisline. folna kislina pomaga, da so lasje gladki in sijoči. Poleg tega celo spodbujajo rast las.
Dejstva o zelenih bananah
- Cenovno so dostopne in jih je enostavno dobiti v vsaki živilski trgovini.
- Enostavno jih je pripraviti, lahko pa jih tudi kuhate v večjih količinah – če vam je tako lažje, jih pripravite vnaprej.
- Zelene banane uživajte v enolončnicah , tako kot krompir, ali pa jih ocvrite/prepražite za hrustljavo poslastico, kot je pomfrit .
- Zelene banane imajo IZJEMNO veliko nežnih vlaknin. Odlične so za zdravo prebavo.
- So odlično nadomestilo za malico med delovnim časom.
- Nezrele zelene banane imajo nizek glikemični indeks , in sicer 30. Glikemični indeks meri, kako hitro hrana po zaužitju zviša raven sladkorja v krvi.
- Čeprav odporni škrob običajno velja za koristno živilo, se ta lastnost izgubi, ko zelene banane kuhamo. To je pravzaprav koristno za vse z občutljivo prebavo. Kuhane zelene banane ne bi smele povzročati plinov ali napihnjenosti.
- Zelene banane zagotavljajo dolgotrajno energijo in elektrolite, zato so odlične za aktivne ljudi. Vsebujejo veliko kalija .
Kako jesti zelene banane
Ko ste pripravljeni poskusiti nekaj jedi iz zelenih banan, se ne bojte eksperimentirati z novimi okusi. Surove, nezrele banane so navadno grenke in žilave. Niso ravno take, kot bi lahko bile, če bi bile zrele.
Kuhane kot krompir
Če želite kuhati zelene banane, pomislite na svoje najljubše načine kuhanja krompirja . Zelene banane lahko po kuhanju in začinjanju dobijo pikanten okus. Po kuhanju imajo tudi teksturo, podobno krompirju.
Ocvrte banane
Preprost način za začetek kuhanja z zelenimi bananami je, da jih ocvrete. V ponev nalijte malo olivnega olja. Ponev postavite na srednji ogenj. Ocvrte banane so v notranjosti mehke, na zunanji strani pa so čudovito hrustljave

Recept: Zelene banane kot krompirček
Kaj potrebujete za “Bananin krompirček”?
Recepti izvira iz Kenije. Krompirček iz zelenih banan je bolj hrustljav kot navaden pomfrit. Krompir v Keniji je bolj redkost, kot je pri nas. Po drugi strani pa se banane in korenovke večkrat pojavijo na krožnikih.
Okus so tako dober kot kateri koli pomfrit iz hitre hrane. So pa bane tudi bolj zdrave kot ocvrt krompir.
Zelene banane so najbolj zdrave, ker vsebujejo vse vitamine. Medtem pa zrele banane večino vitaminov izgubijo, ker so preveč zrele. Zelene banane v resnici sploh nimajo močnega okusa po banani, kar jim daje možnost priprave na različne načine. Ne samo kot sladico.

Priprava krompirčka iz zelenih banan:
- Čas priprave: 10 minut
- Čas kuhanja: 30 minut
- Originalni recept zadostuje za 6 porcij
Potrebujete:
- 5 majhnih nezrelih (zelenih) banan
- 1 liter olja za cvrtje (v originalu) ali po potrebi (pečica na vroč zrak je boljša izbira)
- sol po okusu
Navodila:
Banane olupite z nožem. Zelene banane se popolnoma drugače lupijo, kot zrele. banane niso zrele in se težko olupijo.
Za pomfrit jih narežite na dolge tanke krhlje ali trake. Podobno kot krompir za pomfrit.
- V težki globoki ponvi segrejte olje na srednje močnem ognju. Če imate pečico na vroč zrak, nastavite temperaturo na 190 stopinj Celzija.
- Bananin krompirček položite v vroče olje in ga pecite do zlato rjave barve. To vam bo vzelo 5 do 7 minut.
- Koščke ocvrte banane olja in odcedite na papirnatih brisačah. Odvečno olje popivnajte in začinite s soljo. Postrezite takoj. Dober tek
Pripravila AK
Viri:
allrecipes.com
tasteofhome.com
unsplash.com