Zelenjavna juha: zdrava, okusna in hitra za pripravo
Bliža se poletje, čas, ko si vsi želimo fantastične poletne postave, ravnega trebuha in izklesanih mišic na rokah in nogah. Tudi če že pridno hodimo v fitnes in delamo trebušnjake, čez zimo nabrane maščobe in obročki na trebuhu ne bodo izginili, če najprej ne spremenimo tudi svojega načina prehrane.
Trik sploh ni v štetju kalorij in izogibanju hrani – samo v spremembi tega, kaj vnašamo v svoje telo. Poskusite se izogibati procesirani hrani in izdelom in več kuhati doma iz svežih sestavin – prihranili boste precej denarja pri prehranjevanju zunaj, pridobili boste impresivno novo znanje v kuhinji, obenem pa pridobili boljšo postavo! Sliši se dobro, kajne? Pa začnimo!
V tem članku vam bomo predstavili nekaj najbolj preprostih receptov za zelenjavo juho. Vsak izmed njih se vrti okrog ene osnovne sestavine, vi pa lahko izberete tistega, ki ima za glavno sestavino vašo najljubšo zelenjavo. Spodnje recepte vzemite kot predloge, ideje, kaj vse lahko storite z zelenjavo v vaši omarici; če želite, jih lahko tudi malo spremenite, dodate kakšen korenček tukaj ali vzamete majaron stran, če vam ni všeč.
Pomembno je, da je juha na koncu še vedno zdrava, da je pripravljena iz svežih sestavin in predvsem, da vam je zares všeč – tako jo boste pripravili večkrat in s tem pomagali svojemu telesu do optimalnega stanja dobrega počutja in vitalnosti. Vse juhe so primerne za zaužitje v hladnem stanju, tako da so odlične za ta vroč poletni čas – vendar, če želite, jih lahko jeste tudi tople, sploh kadar je zunaj mrzlo.
1. Brokolijeva juha
Če imate radi zeleno, je to prava juha za vas.
Potrebujete:
1 cel brokoli
1-2 čebuli (odvisno od okusa)
česen
začimbe: peteršilj, bazilika, sol, poper
olivno olje (1 jedilna žlica bi morala zadostovati)
Priprava:
- korak: operite in narežite brokoli na manjše kose; skuhajte ga v soljeni vodi, dokler ne postane mehek.
- korak: medtem ko se brokoli kuha, narežite čebulo in nasekljajte česen. Popražite na žlici olivnega olja, toliko da čebula postane prozorna. Dodajte nariban korenček.
- korak: ko je brokoli kuhan, lahko vse sestavine zmešate v mešalniku, dokler ne bo masa gladka. Če je preveč gosta, lahko dodate malo vode.
- korak: postrezite ohlajeno, okrašeno s svežim peteršiljem.
2. Paradižnikova juha s papriko in kumaricami
To je odlična juha, če imate radi malce kisel okus. Ima zelo svež okus in je zelo osvežilna.
Potrebujete:
3 paradižnike
1 papriko
1 rdečo čebulo
česen
1 veliko kumaro
olivno olje
začimbe: timijan, rožmarin, majaron, majaron, šetraj, peteršilj, bazilika, poper, sol
Priprava:
- korak: operite paradižnike, papriko in kumaro. Narežite paradižnik na konce, odstranite semena iz paprike in jo tudi narežite na kocke ter nasekljajte kumaro na enakomerne tanke kolobarje.
2. korak: olupite in narežite čebulo na tanke kolobarje in nasekljajte česen na drobno. Popražite čebulo in česen v ponvi na zmeri temperaturi. Dodajte vso nasekljano zelenjavo iz prejšnjega koraka: papriko, paradižnik in kumaro.
3. korak: mešajte, medtem ko je mešanica na zmerni temperaturi. Med mešanjem dodajte vse začimbe po želji. Po potrebi med mešanjem dodajajte tudi vodo; tako boste zagotovili, da bo mešanica prave gostote za juho.
4. korak: ko bodo vse sestavine mehke in kuhane, je juha pripravljena. Postrezite ohlajeno, potreseno s timijanom in rožmarinom ter okrašeno s svežo baziliko.
3. Sveža bučkina juha z limono
Še ena juha, ki se odlikuje s svežim, malce kislim okusom.
Potrebujete:
3-4 bučke (odvisno od velikosti in količine porcij, ki jih želie)
kumara
čebula
česen
limona
olivno olje
začimbe: timijan, majaron, šetraj, sol, poper, peteršilj, bazilika
Priprava:
- korak: operite in narežite bučke in kumaro na tanke kolobarje.
- korak: olupite in nasekljajte čebulo na široke kolobarje ter popražite v ponvi skupaj z na drobno nasekljanim česnom.
- korak: dodajte nasekljane bučke in kumaro v ponev k čebuli in česnu. Ohranjajte zmerno temperaturo in ves čas mešajte.
- korak: dodajte vse željene začimbe ter sok ene limone. Med mešanjem dodajajte vodo, tako da bo mešanica dobila bolj jušno strukturo.
- Postrezite ohlajeno, potreseno z majaronom in šetrajem ter okrašeno s svežim peteršiljem.
4. Kremna špinačna juha s fižolom in krompirjem
To je še ena juha, ki je zelo preprosta za pripravo.
Potrebujete:
4-5 manjših rumenih krompirjev
šopek sveže špinače
čebula
česen
četrt kilograma kisle smetane
maslo
začimbe: peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin, majaron, sol, poper
Priprava:
- korak: temeljito operite krompirje in jih začnite kuhati v osoljeni vodi.
- korak: olupite čebulo in jo nasekljajte na široke kolobarje. Dodajte na drobno nasekljan česen in popražite v ponvi. Dodajte na drobno nasekljano predhodno oprano špinačo. Dodajte začimbe in mešajte ter malce vode. Naj se sestavine v ponvi kuhajo na zmerni temperaturi.
- korak: olupite krompirje in ga, narezanega na manjše kose, dodajte v ponev. Mešajte. Po želji lahko dodate tudi že kuhan fižol.
- korak: odstavite z ognja in dodajte kislo smetano. Premešajte.
- korak: postrezite ohlajeno, potreseno s timijanom in rožmarinom in okrašeno s svežim peteršiljem ali baziliko.
5. Pekoča korenčkova juha za pogumne gurmane
To je odlična juha, če imate radi nekoliko poseben korenčkov okus in radi živite zdravo, obenem pa se ne bojite malce začiniti svojih jedi. Za to juho boste načeloma potrebovali več začimb, vendar se ne bojte, če ne prenašate močnih okusov; v tem primeru preprosto izpustite vse tiste začimbe, ki so za vas premočne, in jih nadomestite s timijanom, peteršiljem, baziliko in drugimi bolj blagimi okusi.
Potrebujete:
5 korenčkov
2 rdeči čebuli
česen
avokado
kurkumo
začimbe: kurkumo, kari, koriander, kumino, rdečo papriko, sol, poper (če ste vajeni pekočih okusov, lahko mirno dodate tudi malo čilija)
Priprava:
- korak: olupite in narežite čebulo in česen na drobne koščke. Pogrejte v ponvi na žlici olivnega olja ali pa masta.
- korak: dodajte začimbe: kurkumo, kari, koriander, kumino ter rdečo papriko ter sol in poper po želji.
- korak: naribajte korenček. Premešajte.
- korak: dodajte mehek zrel avokado, narezan na manjše koščke. Mešajte s kuhalnico, dokler ne dobite gladke mase.
- korak: med mešanjem počasi dodajajte vodo, dokler ne dobite gladke mešanice. Dodajte toliko vode, da bo vaša juha prave teksture.
Dodaten nasvet: če je juha na koncu preveč pekoča, ker ste dodali preveč popra, koriandra, kumine, karija ali celo čilija, lahko rezultat popravite na dokaj preprost način; vzemite žlico sladkorja in jo zmešajte z juho. Če ne želite izničiti dobrih učinkov zdrave sveže zelenjave z belim sladkorjem, uporabite rjavi trsni nerafinirani sladkor ali pa kokosov sladkor. Veliko ljudi tega ne ve, ampak pekoč okus lahko v resnici precej dobro izničite s sladkorjem; to bo bolj pomagalo kot dodajanje vode, ki bo pekoč občutek samo razširila po ustih. Če to še vedno ne pomaga, dodajte malo kisle smetane ali pa jogurta, če pri roki nimate prve.
Pa dober tek!
A. K.
Vir fotografij: Unsplash