6 živil, ki bi jih morali pogosteje uživati po 60. letu

21. jun. 2025, ob 21.00
219
210 SEK

Živila, ki bi jih morali jesti. Ko dopolnimo 60 let, se marsikaj v življenju začne spreminjati, tudi naše telo. Energije je morda nekoliko manj, sklepi postajajo togi, spomin včasih zataji, prebava ne deluje več tako gladko kot v mladosti. A dobra novica je, da lahko s pravo prehrano veliko pripomoremo k temu, da ostanemo vitalni, gibčni in bistri še desetletja. Nutricionisti zato svetujejo šest živil, ki bi jih morali po šestdesetem letu imeti vedno na krožniku.

1. Orehi – naravni ščit za možgane in srce

Če iščete enostavno živilo, ki dela čudeže za možgane, so orehi odlična izbira. Ne le da vsebujejo rastlinske omega-3 maščobne kisline, polni so tudi antioksidantov in polifenolov. Vse to pomaga pri zaščiti živčnega sistema in delovanju srca.

Študije kažejo, da ženske, ki redno jedo orehe po 50. letu, pogosteje ohranjajo telesno in duševno vitalnost tudi pozneje, brez kroničnih bolezni, depresije ali težav s spominom. Dovolj je že peščica (okoli 60 g na teden), ki jo lahko posujete po solati, kaši ali pojeste kot malico.

2. Stročnice

Z leti kosti postajajo krhkejše. Osteoporoza je tiha bolezen, ki prizadene milijone starejših po svetu. Medtem ko je gibanje ključnega pomena za ohranjanje kostne gostote, je prehrana tista, ki lahko resnično naredi razliko. Tu nastopijo stročnice, fižol, leča, čičerika in grah.

Odkrili smo, kje so cene za isto zobozdravstveno storitev za skoraj 3-krat nižje! Preverite tukaj
Ali ste kdaj pomislili, kako daleč ste pripravljeni iti – dobesedno in finančno – za popoln nasmeh? Cene zobozdravstvenih storitev lahko nihajo od povsem sprejemljivih do vrtoglavo visokih. Kaj
Zadosten vnos vlaknin v bistvu pomeni uživanje zadostne količine sadja in zelenjave - živila
Foto: Grah Vir: Freepik

Stročnice so bogate z rastlinskimi beljakovinami, vlakninami in posebnimi snovmi, ki zavirajo vnetja v telesu. Posebej čičerika vsebuje izoflavone, ki so povezani z zdravjem kosti, predvsem pri ženskah po menopavzi. Redno uživanje stročnic tako pomeni več moči in manj možnosti za zlom.

3. Pistacije – za boljšo prebavo in oster vid

Ne le da so okusne, pistacije so polne koristnih snovi. Vsebujejo zdrave maščobe, beljakovine, vlaknine, antioksidanti, lutein… Vse to podpira ne le prebavo, ampak tudi zdravje oči. Prav lutein je močan zaščitnik mrežnice in preprečuje starostne degeneracije vida.

Ena študija je pokazala, da je dnevna porcija pistacij (približno 60 g) izboljšala aktivnost genov, povezanih z metabolizmom in odpornostjo na inzulin. Poleg tega pistacije niso kalorična bomba, saj porcija vsebuje okoli 160 kcal. So odličen prigrizek brez slabe vesti.

4. Temno listnata zelenjava – gorivo za možgane

Zelje, špinača, ohrovt, blitva… Temnozelene listnate rastline so v prehrani starejših pogosto spregledane, a izjemno pomembne. Polne so folne kisline, vitamina K, luteina, beta-karotena in vitamina E, vsega, kar možgani potrebujejo, da ostanejo v formi.

Vitamin K ima vlogo pri zaščiti nevronov, medtem ko folna kislina zmanjšuje tveganje za depresijo in upad kognitivnih funkcij. Raziskave so pokazale, da starejši, ki jedo več zelene listnate zelenjave, bolje pomnijo in počasneje izgubljajo spomin.

Foto: Špinača Vir: Freepik - živila
Foto: Špinača Vir: Freepik

Če imate težave z žvečenjem, zelenjavo skuhajte na pari ali zmiksajte v juho.

5. Brusnice – naravna obramba mehurja in možganov

Majhne, a izjemno močne. Brusnice so polne antocianinov in proantocianidinov. Prvi skrbijo za zaščito možganov in živčevja, drugi pa za zdravje sečil. Pri starejših ženskah so okužbe sečil pogoste in neprijetne, brusnice lahko pomagajo.

Proantocianidini v brusnicah preprečujejo, da bi se bakterije pritrdile na stene mehurja, kar zmanjšuje tveganje za infekcije. Antocianini pa imajo protivnetni učinek in dokazano zmanjšujejo možnost razvoja Alzheimerjeve ali Parkinsonove bolezni.

Brusnice so najbolj učinkovite v obliki nesladkanega soka ali suhih plodov brez dodanega sladkorja.

6. Suhe slive – za gibkost sklepov in dobro prebavo

Suhe slive so včasih veljale za hrano naših babic, a v resnici sodijo med najbolj podcenjena superživila. Njihove bioaktivne snovi pomagajo preprečevati izgubo kostne gostote, še posebej v predelu kolka, ki je pri padcih najbolj ogrožen.

Ena študija je pokazala, da so ženske po menopavzi, ki so vsak dan jedle 5 do 6 suhih sliv, po enem letu pokazale manjši upad kostne gostote. Poleg tega slive blagodejno vplivajo na prebavo in odpravljajo zaprtje, ki je pogost problem v zrelih letih.

Imate težave z zobmi? To so ordinacije, ki vas sprejmejo takoj
Zobobol ne čaka. In tudi vi ne bi smeli! V času, ko so čakalne dobe v zobozdravstvu vse daljše, obstajajo rešitve, ki vam omogočajo hitro, strokovno in nebolečo obravnavo - brez čakanja in bre

Pomembno: ob suhem sadju pijte dovolj vode, da se vlaknine lahko pravilno sprostijo in delujejo brez napihnjenosti.

Foto: Starejši Vir: Freepik - živila
Foto: Starejši Vir: Freepik

Staranje naj bo aktivno, ne pasivno

Po 60. letu telo morda ni več tako hitro kot nekoč, a z malo volje, gibanja in predvsem prave hrane, lahko ostane močno, zdravo in bistro. Zgoraj omenjene sestavine niso modna muha, temveč prehranski temelj, ki ga podpirajo številne študije.

Zato naslednjič, ko greste v trgovino, naj bodo v košarici orehi, pistacije, čičerika, špinača, brusnice in suhe slive. Telo vam bo hvaležno, zdaj in čez deset let.

Napisal: K. J.

Vir: electrojet.cz, Canva

219
210 SEK