Zobne prevleke – vse, kar morate vedeti

10. jul. 2024, ob 19.00
118
360 SEK

Kaj so zobne prevleke?

Zobne prevleke, znane tudi kot zobne krone, so ena izmed najbolj učinkovitih rešitev za obnovo poškodovanih ali estetsko nepopolnih zob. Te zobozdravstvene strukture so zasnovane tako, da pokrivajo celoten zob, s čimer zagotavljajo zaščito in estetsko izboljšavo. V tem članku bomo raziskali vse vidike zobnih prevlek, od različnih vrst, postopkov namestitve, prednosti in slabosti do nasvetov za nego.

Zobne prevleke so umetne strukture, ki so nameščene na zob, da ga zaščitijo, okrepijo ali izboljšajo njegov videz. Pogosto se uporabljajo v primerih, ko je zob močno poškodovan zaradi kariesa, zlomov ali po endodontskem zdravljenju (zdravljenje koreninskih kanalov). Prav tako se uporabljajo za estetske izboljšave, kot je popravljanje obarvanih ali nepravilno oblikovanih zob.

Vrste zobnih prevlek

Obstaja več vrst zobnih prevlek, vsaka s svojimi lastnostmi in prednostmi. Med najpogostejše vrste spadajo:

 1. Keramične (porcelanske) prevleke: Te so priljubljene zaradi svojega naravnega videza, saj se barva ujema z naravno barvo zob. So odlična izbira za sprednje zobe, kjer je estetika ključnega pomena.
 2. Kovinsko-keramične prevleke: Kombinacija kovinskega jedra in keramične zunanjosti zagotavlja trdnost in naraven videz. Pogosto se uporabljajo za zadnje zobe, kjer je pomembna tudi vzdržljivost.
 3. Zlato-kovinske prevleke: Te so izjemno vzdržljive in trajne, vendar zaradi svojega videza niso priljubljene za sprednje zobe. So odlična izbira za zadnje zobe, kjer estetika ni tako pomembna.
 4. Cirkonijeve prevleke: Izdelane so iz cirkonijevega oksida, ki je zelo trpežen in hkrati estetsko privlačen material. So odlična izbira za tiste, ki iščejo kombinacijo trdnosti in lepote.
Zobne prevleke

Postopek namestitve zobnih prevlek

Namestitev zobnih prevlek je običajno dvostopenjski postopek, ki vključuje pripravo zoba in namestitev prevleke.

1. Priprava zoba

Najprej zobozdravnik odstrani tanko plast zoba, da ustvari prostor za prevleko. Nato vzame odtis zoba, ki bo uporabljen za izdelavo prilagojene prevleke. Medtem ko čakate na stalno prevleko, vam zobozdravnik namesti začasno prevleko, da zaščiti zob.

2. Namestitev prevleke

Ko je stalna prevleka izdelana, jo zobozdravnik preveri glede prileganja in barve. Če je vse v redu, jo trajno prilepi na zob z uporabo posebnega cementa. Postopek je običajno neboleč in zagotavlja dolgoročno rešitev za vaš zob.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Prednosti zobnih prevlek

Zobne prevleke ponujajo številne prednosti, zaradi katerih so priljubljena izbira za mnoge paciente:

 1. Zaščita: Prevleke ščitijo poškodovane zobe pred nadaljnjo poškodbo in obrabo.
 2. Estetika: Zobne prevleke izboljšajo videz zob, saj lahko skrijejo razbarvanja, zlomljene ali nepravilno oblikovane zobe.
 3. Trdnost: Prevleke krepijo zobe, kar zmanjšuje tveganje za zlome ali poškodbe.
 4. Dolga življenjska doba: Zobne prevleke lahko ob pravilni negi trajajo več let, kar zagotavlja dolgoročno rešitev za vaše zobne težave.
Zobne prevleke, prej/potem

Slabosti zobnih prevlek

Kljub številnim prednostim imajo zobne prevleke tudi nekatere slabosti:

 1. Cena: Namestitev zobnih prevlek je lahko draga, še posebej, če gre za več zob ali dražje materiale, kot je cirkonij.
 2. Priprava zoba: Postopek vključuje odstranjevanje zdravega zobnega tkiva, kar je nepopravljivo.
 3. Občutljivost: Po namestitvi prevleke lahko pride do začasne občutljivosti zoba, zlasti na temperaturne spremembe.
 4. Možnost zloma: Čeprav so prevleke trpežne, lahko pride do zloma, zlasti pri materialih, kot je keramika.

Nega zobnih prevlek

Za zagotovitev dolge življenjske dobe zobnih prevlek je pomembna pravilna nega:

 1. Redna ustna higiena: Ščetkajte zobe dvakrat na dan in uporabljajte zobno nitko, da preprečite nabiranje zobnih oblog okoli prevleke.
 2. Izogibanje trdim živilom: Trda hrana, kot so oreščki ali trde sladkarije, lahko poškoduje prevleko. Izogibajte se tudi grizljanju nohtov ali odpiranju predmetov z zobmi.
 3. Redni obiski pri zobozdravniku: Redni pregledi pri zobozdravniku so ključni za zgodnje odkrivanje morebitnih težav s prevlekami in ohranjanje splošnega zdravja zob.

Cena zobnih prevlek

Cena zobnih prevlek se lahko razlikuje glede na vrsto materiala in kompleksnost postopka. Keramične prevleke so običajno dražje od kovinsko-keramičnih, medtem ko so cirkonijeve prevleke med najdražjimi. Povprečna cena ene zobne prevleke se giblje med 300 in 1000 evri, odvisno od izbranega materiala in zobozdravnika. Zobne prevleke lahko trajajo od 10 do 15 let ali več, odvisno od materiala, nege in ustnih navad pacienta.

Postopek namestitve zobnih prevlek je običajno neboleč, saj se izvaja pod lokalno anestezijo. Po posegu lahko občutite rahlo občutljivost, ki pa običajno hitro mine.

Izbira prave vrste zobne prevleke je ključna odločitev, ki lahko vpliva na vaše zobozdravstveno zdravje, videz nasmeha in finančno stanje. Da bi vam pomagali pri tej pomembni odločitvi, bomo podrobneje pregledali različne dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri zobne prevleke. Prav tako bomo raziskali različne vrste zobnih prevlek ter njihove prednosti in slabosti.

Prvi korak pri izbiri prave vrste zobne prevleke je ocena stanja vaših zob. Vaš zobozdravnik bo pregledal stanje vaših zob in ocenil, ali potrebujete zobno prevleko zaradi poškodbe, kariesa, obrabe ali estetskih razlogov. Če je zob močno poškodovan ali oslabljen, bo zobozdravnik morda priporočil močnejšo prevleko, kot je kovinsko-keramična ali cirkonijeva prevleka.

Zobna prevleka

Estetske želje

Estetske želje igrajo pomembno vlogo pri izbiri zobne prevleke, zlasti pri sprednjih zobeh, kjer je videz ključnega pomena. Keramične (porcelanske) prevleke so priljubljena izbira za sprednje zobe zaradi njihove sposobnosti, da posnemajo naraven videz zob. Cirkonijeve prevleke so prav tako estetsko privlačne in ponujajo dodatno trdnost. Vaš zobozdravnik vam bo pomagal izbrati prevleko, ki bo najbolje ustrezala vašim estetskim zahtevam in zagotovila naraven videz nasmeha.

Trdnost in vzdržljivost

Trdnost in vzdržljivost zobne prevleke sta ključnega pomena, zlasti pri zadnjih zobeh, ki so izpostavljeni večjemu pritisku pri žvečenju. Kovinsko-keramične prevleke so odlična izbira za zadnje zobe, saj ponujajo kombinacijo trdnosti in estetike. Zlato-kovinske prevleke so še bolj vzdržljive, vendar zaradi svojega videza niso primerne za sprednje zobe. Cirkonijeve prevleke ponujajo visoko trdnost in so odlična izbira za tiste, ki želijo trajno rešitev.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Finančne zmožnosti

Cena zobnih prevlek je lahko pomemben dejavnik pri vaši odločitvi. Keramične in cirkonijeve prevleke so običajno dražje od kovinsko-keramičnih prevlek. Vaš zobozdravnik vam bo pomagal oceniti stroške in prednosti vsake vrste prevleke ter vam svetoval glede na vaš proračun. Pomembno je, da se zavedate, da so zobne prevleke dolgoročna naložba v vaše zobozdravstveno zdravje in estetiko, zato je vredno razmisliti o kakovosti materiala in trajnosti prevleke.

Posvetovanje z zobozdravnikom

Posvetovanje z zobozdravnikom je ključnega pomena pri izbiri prave vrste zobne prevleke. Zobozdravnik bo opravil temeljit pregled vaših zob, upošteval vaše estetske želje, ocenil vaše finančne zmožnosti in vam pomagal izbrati najboljšo rešitev. Prav tako vam bo podal natančne informacije o postopku namestitve, pričakovanem trajanju in negi zobnih prevlek.

Upoštevanje življenjskega sloga

Vaš življenjski slog in ustne navade lahko vplivajo na izbiro zobne prevleke. Če imate navade, kot so grizljanje nohtov, odpiranje predmetov z zobmi ali uživanje trde hrane, je pomembno izbrati vzdržljivo prevleko, kot je cirkonijeva ali kovinsko-keramična. Če ste nagnjeni k bruksizmu (škripanje z zobmi), se posvetujte z zobozdravnikom o dodatnih ukrepih, kot je uporaba nočne opornice, ki lahko pomaga zaščititi prevleke.

Dolgoročna nega in vzdrževanje

Pomemben dejavnik pri izbiri zobne prevleke je tudi enostavnost dolgoročne nege in vzdrževanja. Nekatere prevleke zahtevajo posebno nego ali pogostejše obiske pri zobozdravniku za pregled in vzdrževanje. Keramične prevleke so na primer bolj občutljive na lomljenje in lahko zahtevajo večjo pazljivost pri žvečenju trde hrane. Vaš zobozdravnik vam bo dal natančna navodila za nego izbrane vrste prevleke, da bo ta čim dlje ostala v optimalnem stanju.

Zobne prevleke so odlična rešitev za obnovo in izboljšanje videza zob. S pravilno nego in rednimi pregledi pri zobozdravniku lahko trajajo več let, kar zagotavlja dolgoročno zadovoljstvo in zdravje vaših zob. Če razmišljate o zobnih prevlekah, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, ki vam bo pomagal izbrati najboljšo rešitev za vaše potrebe.

Priprava; Sara Esther Berglez Foto: Luxdental, www

118
360 SEK