• C Novo mesto
 • 01:38
 • Tor, 21.05.2024

Električni skuter prinaša okolju prijazno vožnjo v mestno življenje

E-skuterji ali električni skuterji niso samo tihi in okolju prijazni, temveč nudijo tudi poceni zabavo. Z  električnim skuterjem se lažje prebijate po mestu brez nadležnega, visokega hrupa motorja. Električni skuterji z malo zakasnitve tudi v Evropi postajajo vse bolj priljubljeni pri mestnih prebivalcih.

Največja prednost električnega skuterja je vožnja brez emisij. Poleg tega mnoge prepriča nižji hrup, saj je električni pogon tišji od variant na bencinski pogon. Prav tako električni skuter nudi prednosti v smislu stroškov: trenutno lahko za manj kot en evro prevozite 100 kilometrov.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI NAKUPU?

 • Moč motorja: Zmogljivost nameščenega motorja določa končno hitrost električnega skuterja. Bodite pozorni kako hitro električni skuter pospeši od 0 do 45 km/h. Prav tako morate biti pozorni na funkcije električnega skuterja, kot so shranjevanje tovora in če je mogoče poleg peljati tudi drugo osebo. Večina električnih skuterjev ima moč baterije med 1000 in 7000 W superior.
 • Hitrost: Hitrost vseh električnih skuterjev ustreza zakonskim zahtevam, ki omogočajo največ 45 km/h. Električni skuterji imajo tudi  več stopenj, s katerimi se lahko regulira hitrost. Električne skuterje delimo na kategorije do 25 km/h, do 45 km/h in izjemoma do 75 km/h. Temu primerna pa je tudi cena registracije.
 • Zmogljivost baterije: Obseg prevoženih kilometrov z električnim skuterjem je poleg načina vožnje, temperature in razdalje odvisen predvsem od zmogljivosti vgrajene baterije. Nekateri električni skuterji imajo nameščenih več baterij in tako povečajo učinkovitost prevožene razdalje. Razpon se razlikuje glede na model in številko akumulatorja, večinoma pa ta znaša med 50 in 180 kilometri.
 • Kje je baterija shranjena: Baterije so običajno shranjene v sedežni škatli, kar zmanjšuje razpoložljiv prostor za shranjevanje v primerjavi z običajnim skuterjem. Vendar pa obstajajo tudi modeli električnih skuterjev, ki obidejo to pomanjkljivost in baterijo postavijo v spodnji del skuterja.
 • Cena: Električni skuterji so lahko zelo dragi, vendar ne pomeni vedno, da je najdražji tudi najboljši. Povprečni modeli električnih skuterjev stanejo približno 1200 evrov, razkošni pa okoli 6500 evrov. Cena električnega skuterja se seveda razlikuje glede na individualno obliko in zahteve opreme.

Od 1. 5. 2017 je za mopede (kolesa z motorjem) s trajno nazivno močjo pogonskega motorja nižjo od 4 kW in hitrostjo do 25 km/h predpisana REGISTRACIJA.

Če je moped starejši od štirih let, je pred registracijo obvezen TEHNIČNI PREGLED.

Za registracijo mora biti sklenjeno tudi OBVEZNO ZAVAROVANJE.

električni skuter


Prednosti električnega skuterja v mestnem prometu

V mestnem prometu se zaradi dolgih čakalnih časov na semaforjih ali v prometnih zastojih porabi veliko energije. Namesto tega električni skuter opravlja kratke razdalje v gosto poseljenih in zasedenih območjih brez problema. Še posebej majhni električni skuterji, ki so okolju prijazni in so cenovno ugodna alternativa avtomobilu. Električni skuterji se enostavno in udobno polnijo čez noč v vaši garaži in so zjutraj pripravljeni za pot. V mestu obstaja majhna nevarnost, da se baterija električnega skuterja popolnoma izprazni, vendar pa je zadnje čase vse več brezplačnih polnilnih mest na večjih parkiriščih in hipermarketih. Energijo pa privarčujete tudi med nadležnim iskanjem parkirnih mest. S hitrostjo do 45 km/h, električni skuter vozi prav tako hitro, kolikor je po predpisih (50km/h) mogoče voziti v mestnem prometu.

Slabosti električnega skuterja
Še posebej v mestnem središču, ki nas kar povleče h nakupovanju, se pozna razlika v prostoru za shranjevanje tovora. Električni skuter ima namreč manj prostora za shranjevanje kot avto. Električni skuter zaradi doseganja nizke končne hitrosti, ni primeren za vožnjo po obvoznicah in avtocestah. Zato je električni skuter najbolj primeren za ljudi, ki potujejo in živijo v mestnih središčih.

KAKO DOLGO TRAJA POLNJENJE?
Polnjenje baterije traja od tri do osem ur, odvisno od modela. Tehnologija na tem področju hitro napreduje in nedvomno ustvarja sinergijo z avtomobilsko industrijo.

KAKŠNA JE CENA ELEKTRIKE ZA PREVOŽENIH 100 KILOMETROV?
Za 100 kilometrov električni skuter zahteva približno pet kilovatnih ur (kWh) električne energije. V zasebnem gospodinjstvu stane 1 kWh približno 15 centov evra, kar znaša 0,75 evrov na 100 prevoženih kilometrov.

KAKO VISOKI SO STROŠKI VZDRŽEVANJA ELEKTRIČNEGA SKUTERJA?
Stroški vzdrževanja zamenjave zračnega filtra, servisiranja motorja, menjave olja in tekočine hladilnika so popolnoma odpravljeni. Od časa do časa zamenjajte zavorne ploščice in pnevmatike ter opravite pregled. To je to. V bistvu je delovanje električnega skuterja veliko cenejše od tistih z motorjem z notranjim izgorevanjem.

KOLIKO STANE REGISTRACIJA?

električni skuter

Poleg registracije bodo potrebni tudi tehnični pregledi

Prvi tehnični pregled se opravi 4 leta po prvi registraciji, naslednji pregled vsaki 2 leti do 8. leta starosti, nato vsako leto.

Cena registracije in tehničnega pregleda
Informativne cene (LPP, september 2018):

– Prva registracija: 28,49€ z ddv + zavarovanje
– Tehnični pregled: 17,65€ z ddv
– Podaljšanje registracije: 8,70€ z ddv
*Obstaja možnost spremembe cen za 25km/h mopede

 

KAJ ISKATI PRI NAKUPU ELEKTRIČNEGA SKUTERJA, DA BO ŠE BOLJ OKOLJU PRIJAZEN?

 • Polnjenje z zaviranjem
  Električni skuterji uporabljajo električno energijo, kar pomeni, da ne onesnažujejo okolja z izpušnimi plini. Da bi zmanjšali tudi porabo same električne energije na splošno, nekateri modeli električnih skuterjev, kot sta na primer Unu Scooter in NIU N-Series, lahko delno napolnijo svoje baterije, medtem ko jih poganja energija zaviranja. To merilo ima lahko tudi vlogo pri odločitvi o nakupu dvokolesnika na električni pogon.
 • Reciklirana baterija
  Električni skuterji so na prvi pogled zelo energetsko učinkoviti. Vendar pa okolju prijazno ne pomeni podnebno nevtralen – to velja za električne skuterje, kot tudi za električne avtomobile. Na eni strani je proizvodnja električnega skuterja, ki ustvarja nekaj ton CO2, vendar pa je okolje pod pritiskom tudi pri delovanju vozila, saj večina mešanice električne energije še vedno prihaja iz premoga, plina in jedrske energije namesto obnovljivih virov energije. Proizvodnja baterij za električni skuter zahteva tudi redke surovine, kot je na primer surova nafta. Odlaganje baterij na neprimernih mestih povzroča neznosne težave. Da bi v prihodnosti lahko vozili električni skuter s čisto vestjo je na tej točki treba razmisliti o spremembah v industriji. Kar se tiče baterij, obstajajo dobre novice: nekatere so že iz recikliranih materialov.

Kljub temu je električni skuter z vidika ogljikovega odtisa boljši od skuterja ali avta z bencinskim motorjem. V primerjavi z običajnim skuterjem se po približno dveh letih pokaže ogromna prednost cenejših operativnih stroškov in manj pogosta popravila. Električni skuter je zdaj že dobra, zelena alternativa bencinu.

Avtor: Marko Vidrih

Električni skuter prinaša okolju prijazno vožnjo v mestno življenje
1 od 4
Električni skuter
Električni skuter
Električni skuter
Električni skuter
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.