• C Novo mesto
 • 01:06
 • Sob, 21.05.2022

Honor 50 ponovno in uspešno vstopa na evropski trg

Honor 50 je prvi model istoimenske znamke pametnih telefonov, ki prihaja k nam. Po ločitvi od svojih nekdanjih lastnikov, se je družba Honor namenila spisati svojo pot. Zdaj predstavlja svoj novi mode Honor 50, ki skoraj premočno spominja na Huawei Nova 9. Zakaj je temu tako? Zgodba sicer ni tako zapletena, a vam bomo v nadaljevanju vseeno ponudili odgovore na vprašanja, ki se vam morebiti ponujajo pri tem razkritju.

Honor 50 ni Huawei, a je zelo podoben modelu Nova 9

Podjetje Honor je bilo ustvarjeno pred osmimi leti s strani Rena Zhengfeija v mestu Shenzen. Kot del podjetja Huawei je delovalo vse do lasnekga novembra, ko je bila znamka Honor prodana drugemu podjetju. Honor je kupilo podjetje Shenzhen Zhixin New Information Technology, kjer pa zgodba dobi precej zanimiv zaplet. Zaradi sankcij Združenih držav Amerike namenjenih podjetju Huawei, si je Shenzhenska občinska vlada, ki si lasti podjetje Shenzhen Zhixin New Information Technology, zadala nalogo rešitve Huaweija. Zaradi velike pomembnosti podjetja v območju, je kupila znamko Honor.

Honor je januarja 2021 predstavil svoj prvi pametni telefon, ki ni bil del Huaweija. To je bil model V40, zdaj pa predstavljajo svoj novi Honor 50, ki že navdušuje množice. Kako dober je in zakaj je tako podoben Huaweijemu Nova 9?

Odgovor na slednje vprašanje je preprosto. Ker traja razvoj novega pametnega telefona skoraj dve leti in ker je bil Honor del Huaweia, sta telefona nastajala istočasno. Prav zaradi tega sta si tako podobna na zunaj in znotraj, po zmogljivosti in videzu. A razlik je še vedno nekaj in le te bi znale premakniti jeziček na tehtnici v korist Honor 50.

Honor 50 ponuja precej dobrih lastnosti, ki ga uvrščajo med boljše posameznike

Honor 50 ponuja precej dobrih lastnosti, ki ga uvrščajo med boljše posameznike

Honor 50 – specifikacije telefona

 • Omrežje – GSM / CDMA / HSPA / CDMA2000 / LTE / 5G
 • Dimenzije – 160 x 73,8 x 7,8 mm
 • Teža – 175 gramov
 • SIM – Single in Dual
 • Operacijski sistem – Android 11, Magic UI 4.2, Google Play Services
 • Velikost zaslona – 16,7 cm diagonale
 • Notranji spomin – 128GB 6GB RAM, 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM
 • Kamera – 108 MP, f/1.9, (wide), 1/1.52″, 0.7µm, PDAF – 8 MP, f/2.2, 120˚, 17mm (ultrawide) – 2 MP, f/2.4, (macro) – 2 MP, f/2.4, (depth) + LED Flash, HDR, panorama
 • Kamera (video) – [email protected], [email protected]/60fps, gyro-EIS
 • Sprednja kamera – 32 MP, f/2.2, 22mm (wide), 1/3.14″ in video [email protected]
 • Baterija – Li-Po 4300 mAh – 70% v 20 minutah, 100% v 45 minutah

Honor 50 je prvič v Evropi po ločitvi od Huaweija

Gre za prvi model, ki ga je Honor predstavil v Evropi po svoji ločitvi od podjetja Huawei, a se še vedno zdi zelo poznan. Kot smo omenili je nastajal ob strani modela Nova 9 in si z njim deli večino lastnosti in specifikacij. A razlik je vseeno nekaj. Glavna kamera je nadgrajena na 108 MP, kar je vsekakor izboljšava napram sestrskemu modelu. Najbolj opazna razlika in nadgradnja pa je omogočanje uslug, ki jih ponuja Google. Ker sta bili to glavni pomanjkljivosti modela Huawei Nova 9 je tržišče popolnoma odprto za Honor 50, ki bi znal presekati marsikatero tradicijo.

Honor 50 ponuja tudi možnost povezovanja s 5G, kar je navdušujoča lastnost za vse tiste, ki so že zdaj usmerjeni proti bližnji prihodnosti. To mu omogoča Qualcomm zato nekoliko višja cena v primerjavi s Huaweijem ni pretirana.

Kljub vsemu se še vedno pojavlja vprašanje, če bo Honorjev ponovni vstop na evropsko tržišče uspel tako, kot so napovedovali in želeli. Honor 50 vsekakor prinaša popolno »repliko« omenjenega sorodnika, kar je daleč od slabosti. Še vedno se ne ve, kako seznanjeni so s tem tisti, ki so več let zaupali Huaweiju in ne vedo, da lahko dobijo isto in več pri modelu Honor 50.

Honor 50 bo najbolj navdušil uporabnike kamer

Honor 50 bo najbolj navdušil uporabnike kamer

Honor 50 ali Huawei Nova 9?

Podobnosti je preveč. Glede tega se strinjajo prav vsi poznavalci in tisti, ki ne vedo tako veliko o pametnih telefonih. Videz je še vedno pomemben in telefona sta praktično identična. Enaka na dotik, z istimi krivuljami, dizajnom in pozicioniranjem kamere. Tudi narejena sta iz istih materialov, steklo spredaj in zadaj ter okvir iz plastike. Honor 50 bo najverjetneje tudi pri nas na voljo v več barvah (Midnight Black, Frost Crystal in Emerald Green).

Baterija naj bi omogočala sto ur delovanja. Skoraj petintrideset ur pogovorov, šestnajst ur brskanja po internetu in devetnajst ur gledanja videoposnetkov. To sicer ne presega paradnih konjev drugih podjetij, a je vsekakor presenetljivo blizu glede na to, da gre za telefon srednjega razreda.

Zadnja odločitev: Honor 50 ali ne?

Honor 50 vsekakor preseneča s svojim zaslonom, zadostnim življenjem baterije, hitrim polnjenjem, lahkotnostjo in nekaterimi drugimi elementi. Vsekakor je omogočanje Google ponudbe in 5G povezljivosti velik plus, ki ga Huawei ne bo presegel. Praktično gre za napreden model Huaweia Nova 9 oziroma vse, kar si je ta želel biti. Še vedno pa to ne pomeni, da je glavna izbira v svojem cenovnem razredu, ki je pri določenih znamkah veliko bolj kompleten in konkurenčen višjim cenovnim razredom. A naj vas to ne preseneti. Če si boste za svoj novi telefon izbrali Honor 50, ste zmagovalci in nad svojim telefonom boste navdušeni, o tem ni dvoma.

Honor 50 je nadgradnja sestrskega telefona pri svojem bivšem lastniku

Honor 50 je nadgradnja sestrskega telefona pri svojem bivšem lastniku

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: hihonor.com