• C Novo mesto
  • 07:02
  • Sre, 29.06.2022

Ali v času koronavirusa kadite? Nujno si preberite to

Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Dokazov za to sicer trenutno ni dovolj, vse več podatkov pa kaže, da imajo ob okužbi zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete covida-19, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Podobno so opozorili v Združenju za kronične nenalezljive bolezni.

»Na splošno so osebe, ki kadijo, bolj dovzetne za okužbe dihal in zaplete teh okužb, saj imajo okvarjen migetalčni epitel, ki je zaščita dihalnih poti, in poslabšan imunski odgovor. Zato je verjetno, da so kadilci bolj dovzetni za okužbo in za zaplete po okužbi z novim koronavirusom v primerjavi z osebami, ki ne kadijo. Možnost okužbe z novim koronavirusom je lahko večja tudi zato, ker so prsti (in morda onesnažene cigarete) v stiku z ustnicami, kar povečuje možnost prenosa virusa z roke v usta,« so zapisali na NIJZ.

Pri tem so opozorili, da so z zvišanim tveganjem za zaplete covida-19 povezane tudi sladkorna bolezen, kronična obstruktivna pljučna bolezen, bolezni srca in žilja, kjer je kajenje eden najpomembnejših vzrokov.

Po dveh tednih se začne zmanjševati tveganje za srčni infarkt

Kot so pojasnili, si pljuča opomorejo dokaj hitro po opustitvi kajenja: »Že dva tedna po opustitvi kajenja se začne izboljševati pljučna funkcija, po enem mesecu pa se začnejo zmanjševati kašelj in težave pri dihanju. Cilije (migetalke) se pričnejo popravljati in ponovno opravljati svojo zaščitno nalogo. Zmanjša se verjetnost okužb dihal.« Prav tako se po njihovih navedbah kmalu po opustitvi kajenja izboljša tudi stanje srca in žilja. »Pol dneva po opustitvi kajenja se raven ogljikovega monoksida v krvi vrne na normalne vrednosti, po dveh tednih se začne zmanjševati tveganje za srčni infarkt. Osebe s sladkorno boleznijo imajo praktično takoj po opustitvi kajenja boljši nadzor nad krvnim sladkorjem,« so navedli.

Iz tega po njihovih pojasnilih izhaja, da je kajenje posreden dejavnik tveganja za resnejši potek covida-19. Očitno pa je za tak potek kajenje tudi neposreden dejavnik tveganja. »Vlade bi zato morale nadaljevati z uvajanjem strogih meril tobačne kontrole, da bi tako zmanjšale porabo tobaka ter bi morale nemudoma podpreti opuščanje kajenja,« so prepričani.

Nove taktike tobačne industrije

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, strokovnjaki opozarjajo na nove taktike tobačne industrije, ki poskuša zaobiti kampanje vlad in nevladnih organizacij za zmanjšanje rabe tobaka in povezanih izdelkov tako, da zdaj v nebo kuje elektronske cigarete in “vejpanje” ter ostale s tobakom povezane izdelke.

STA, Foto: Pixbay

dolenjske lekarne poletje