
Ana Roš širi svoje kulinarične veščine v Istro
Ana Roš, ena najbolj priznanih svetovnih kuharic, širi svoje kulinarične veščine iz doline Soče v Istrsko zaledje. Preberete si boste lahko o sodelovanju z restavracijo Stara Škola, kjer njen lokalni in sezonski pristop prepleta tradicijo in sodobne tehnike. Pokazali bomo, kako njen vpliv navdihuje kuharja Jana Vukasovića, kakšen jedilnik pripravljajo in kako jedi v tej restavraciji niso zgolj hrana, temveč zgodbe, ki povezujejo ljudi in prostor.
Poleg tega boste izvedeli, kako sodelovanje Ane Roš
- presega kuhinjo
- spodbuja skupnost
- izobražuje mlade talente
- podpira trajnostno uporabo lokalnih sestavin.
Na koncu članka boste dobili tudi vpogled v prihodnost restavracije, vpliv sodelovanja na lokalno skupnost in praktične informacije o tem, kaj lahko pričakujete kot obiskovalci – od sezonskih jedi do prilagoditev alergijam ali prehranskim omejitvam.
Če vas zanima kombinacija ustvarjalne kulinarike, lokalne zgodovine in nepozabnega ambienta, vas ta članek popelje skozi vse ključne vidike novega kulinaričnega projekta Ane Roš v Istri.

V svetu kulinarike ime Ana Roš že dolgo odmeva kot sinonim za inovativnost, strast in lokalni pristop k kuhanju. Zdaj pa svojo energijo in znanje širi tudi v Istro, kjer bo s sodelovanjem z restavracijo Stara Škola. ustvarila povsem novo kulinarično smer.
- “Iz doline Soče mi je bila Istra vedno na dosegu roke, ne le geografsko, ampak tudi čustveno.
- To sodelovanje odraža moje prepričanje, da najboljša kulinarika vedno nastane skozi dialog in sodelovanje,” je Ana Roš razkrila ob predstavitvi sodelovanja.
Iz doline Soče v Istro
- Ana Roš je združila moči z restavracijo Stara Škola in chefom Janom Vukasovićem, da bi ustvarila edinstven jedilnik, ki bo v istrsko zaledje vnesel njen značilni lokalni, domači in sezonski pristop.
- Stara Škola je restavracija, ki se nahaja v Kresnici, majhni vasici med Grožnjanom in Bujami.
- Objekt je prenovljena osnovna šola, kjer se je pazilo na ohranitev zgodovinskega značaja.
- Razgled sega daleč proti Tržaškemu zalivu, kar obiskovalcem ponuja kombinacijo vrhunske kulinarike in čudovitega ambienta.
Ana Roš: svetovno priznana kuharica
Začetki segajo v domačo družinsko restavracijo Hiša Franko v Kobaridu. Od tod pa se je Anina zgodba bliskovito dvigala. Sledili so izjemni dosežki. Prejela je

- Prestižno priznanje za najboljšo Chef na svetu po lestvici San Pellegrino’s 50 Best World Restaurants.
- Sledili sta dve Michelinovi zvezdici in zelena zvezdica.
- Nedavno nazaj pa še tri Michelinove zvezdice in zelena zvezdica.
“Podpiranje mladih, motiviranih in talentiranih n dajanje možnosti, da najdejo svoj glas, je ključnega pomena za razvoj gastronomije,” pojasnjuje Ana Roš. S tem na stežaj odpira vrata mladim talentom.
Jedilnik z dušo Istre
Domače, lokalno, sezonsko
- Jedilnik Stare Škole se nenehno razvija in spreminja. Ostaja pa globoko zakoreninjen v bogastvu istrske pokrajine, z lokalno pridelanimi sezonskimi sestavinami in tradicionalnimi recepti.
- “Avtohtona gastronomska dediščina je na novo interpretirana z globalnim navdihom in tehnikami. Stara Škola presega klasičen koncept fine dininga. Ob tem ponuja dovršene jedi, ki jih navdihuje okolje in so namenjene deljenju ter uživanju z najdražjimi,” pojasnjujejo v restavraciji.
- Ana Roš prinaša filozofijo, ki združuje lokalno pridelano hrano, domačo tradicijo in modernejši pristop z eksperimentalnimi tehnikami.
- Chef Jan Vukasović poudarja navdih in motivacijo, ki jo sodelovanje z Ano prinaša v kuhinjo.
Sodelovanje, ki presega kuhinjo
- Sodelovanje ni zgolj svetovanje pri jedilniku, ampak širjenje koncepta skupnosti in izobraževanja.
- Ana verjame, da prava kulinarika nastane skozi dialog med kuharji, lokalnimi pridelovalci in obiskovalci. Na ta način si restavracija postavi trdne temelje
- V Stari Školi poudarjajo, da jedi niso le hrana. Jed je zgodba, ki povezuje ljudi, obiskovalce, lokalne pridelovalce in kuhinjo,
Prihodnost in vpliv na lokalno skupnost
- Sodelovanje z Ano Roš odpira vrata mladim talentom in inovativnim pristopom v Istri.
- Restavracija postaja stičišče tradicije, ustvarjalnosti in lokalnega ponosa.
- Sodelovanje prinaša pozornost mednarodne kulinarične javnosti.
- Obiskovalcem omogoča edinstveno kombinacijo okusov iz domačih, sezonskih pridelkov in vrhunskih tehnik priprave hrane.
Vprašanja
Pogosta vprašanja ki jih gosti radi postavijo Stari Školi
- Se jedilnik spreminja ali je trajen?
Jedilnik se spreminja sezonsko, odvisno od razpoložljivosti svežih lokalnih sestavin. - Kakšno kulinariko ponujate?
Sodobne interpretacije tradicionalnih istrskih jedi, pripravljene z lokalnimi in sezonskimi sestavinami. - Ali lahko jedilnik prilagodite alergijam ali prehranskim omejitvam?
Seveda, prosimo, da nas o tem obvestite vsaj 5 dni pred obiskom. Jedilnik lahko prilagodimo vašim prehranskim potrebam.
Stara Škola
Tradicija sreča inovativnost in nastajajo novi okusi.
S sodelovanjem Ane Roš z restavracijo Stara Škola Istra pridobiva nov kulinarični impulz, ki združuje bogato tradicijo, sezonske lokalne sestavine in ustvarjalno, sodobno interpretacijo.
Vsaka jed, ki jo boste okusili, ni zgolj hrana, ampak zgodba – zgodba krajev, ljudi, sezon in navdiha, ki ga Ana prinaša s seboj.
Projekt
Ta projekt dokazuje, kako strast, predanost in sodelovanje lahko ustvarijo nekaj res posebnega.
- Ana Roš in Stara Škola vas vabita, da se prepustite užitkom kulinarike, spoznate nove okuse in se potopite v ambient, kjer se prepletajo zgodovina, sodobnost in ustvarjalnost.
Za obiskovalce je to priložnost, da okusijo več kot le jed – okusijo izkušnjo, ki bo navdihnila, povezala in pustila nepozaben vtis.
In kdo ve – morda bo prav ta obisk prebudil vaš lasten navdih za odkrivanje, ustvarjanje in uživanje v najboljšem, kar lokalna gastronomija ponuja.
Pripravila AK
Viri:
obalaplus.si
staraskola.hr
Foto – Stara Škola