• C Novo mesto
  • 07:10
  • Tor, 15.06.2021

Andreja Leški je postala svetovna podprvakinja

V velikem finalu ji je nasproti stala Francozinja Clarisse Agbegnenou.

Na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je Andreja Leški osvojila svojo prvo kolajno na članskih svetovnih prvenstvih. Andreja je bila v uvodnem krogu izločilnih dvobojev kot četrta nosilka prosta, nato je s hitrim ipponom premagala Sandrine Billiet z Zelenortskih otokov. Veliko težja tekmica je bila Britanka Lucy Renshall. Po skoraj šestih minutah podaljška se je zmage veselila Andreja, ko je Britanka prejela še tretjo kazen.

V četrtfinalu je Andreja nadaljevala s suverenimi predstavami in izkušeni 33-letni Ketleyn Quadros iz Brazilije podobno kot letos na Grand Slamu v Kazanu ni dala priložnosti za presenečenje. Odločilni met za ippon je sledil 39 sekund pred koncem dvoboja.

V polfinalu se je Andreja pomerila z Anriquelis Barrios iz Venezuele, ki jo je Andreja do sedaj premagala že štirikrat. Tudi tokrat je bila Andreja boljša, prednost si je zagotovil z odločno proti tehniko na polovici borbe. Prednost je nato zdržala do konca borbe in se veselila uvrstitve v svoj prvi finale na svetovnih prvenstvih.

V velikem finalu ji je nasproti stala Francozinja Clarisse Agbegnenou. Francozinja si je minuto pred koncem z metom priborila prednost wazarija in nato nadaljevala v parterju, kjer si je zmago priborila že peti naslov svetovne prvakinje. Andreja je tako osvojila srebrno kolajno in postala svetovna podprvakinja kategorije do 63 kilogramov. Srebrna medalja na svetovnem prvenstvu v Budimpešti je njen največji uspeh v članski kategoriji.

Za Alena Vučino je bil to njegov prvi nastop na svetovnem članskem prvenstvu v karieri. V pravi borbi se je srečal s Turkom Kocem, Alen je dobro začel in povedel z wazarijem, v nadaljevanju je Turk izkoristil trenutek nepazljivosti Alena in ga vrgel za ippon ter tako zmagal in Alena izločil iz nadaljnjega tekmovanja.