Bencin in dizel ob polnoči spet dražja!

01. jul. 2024, ob 14.51
167
60 SEK

Po 14 dneh stabilnih cen naftnih derivatov se zaradi naraščanja cen nafte na svetovnih trgih obeta znatno povišanje cen goriv. Cena surove nafte je v zadnjem času presegla 80 dolarjev za sod, kar je privedlo do povišanja maloprodajnih cen bencina in dizla na lokalnih črpalkah.

V zadnjih tednih so cene surove nafte skočile za skoraj 10 dolarjev, delno zaradi začetka glavne turistične sezone, ki povečuje povpraševanje po gorivih. To zvišanje je neposredno vplivalo na cene naftnih derivatov, kjer pričakujemo, da bo liter bencina izven avtocest stal približno 1,48 evra, medtem ko bo dizel presegel 1,50 evra za liter.

Zvišanje cen goriv ne bo imelo le neposrednega vpliva na stroške vožnje za posameznike in podjetja, ampak bo vplivalo tudi na mesečno stopnjo inflacije. Stroški transporta igrajo ključno vlogo pri oblikovanju cen številnih drugih blaga in storitev, kar pomeni, da bi lahko državljani občutili posledice dražjega goriva tudi pri drugih nakupih.

Trgovci z naftnimi derivati izražajo nezadovoljstvo z trenutno ureditvijo, ki po njihovih besedah omejuje razvoj poslovanja in prehod na bolj trajnostne oblike goriv. Pritožujejo se zaradi nizke marže, ki je trenutno postavljena na 0,0794 evra za liter bencina in 0,0783 evra za liter dizelskega goriva.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

167
60 SEK