• C Novo mesto
  • 02:49
  • Sob, 13.08.2022

Cvičkova princesa Dragica Ribič: »S cvičkom ciljava visoko in daleč«

Na nedavnem Tednu cvička so okronali tudi novo cvičkovo princeso. Ta naziv letos pripada Dragici Ribič iz Ornuške vasi, ki je dekle mnogih talentov in zanimanj. Z nami je delila svoje misli, načrte in mnenje o kulturi pitja na Dolenjskem.

Kaj počne cvičkova princesa?
Z vso svojo energijo in veseljem odgovorno opravlja promocijo cvička kot bisera med slovenskimi vini ter ga postavlja na svetovni zemljevid. Cvičkova princesa širi dober glas o dolenjski pokrajini, njeni pestri turistični ponudbi ter o dolenjskih vinogradnikih, ki pridelujejo kvalitetna vina tudi za najzahtevnejše pivce. Z svojo prisotnostjo obogati slavnostne in svečane dogodke ter prireditve na Dolenjskem, v sklopu slovenskega vinskega kraljestva, kjer smo združene princese in kraljice iz ostalih vinorodnih območij, pa tudi prireditve širom Slovenije.

Kako poteka tvoj dan, odkar si dobila ta naziv?
Dan gre po navadi v tisto smer kot kotički mojih ustnic. Zaenkrat bistvenih sprememb ni zaznati, saj sem tudi pred nazivom bila razpeta v različne dejavnosti. Le nekaj telefonskih klicev več in nekaj obiskov najrazličnejših prireditev pa z lahkoto uskladim, saj mi hiter dnevni tempo ni novost. Kjer je volja, tam je pot.

Kdo te je nagovoril, da si se prijavila na ta izbor?
Priznam, da je bilo nagovarjanj kar veliko, vendar na koncu šteje le moja odločitev. Ob zlati podpori moje družine, najiskrenejših prijateljev in najbolj prijetnih vinogradnikov in vinogradnic DV Mirna Peč je bila odločitev tako rekoč na dlani.

Kako izbor poteka? Najbrž je treba izpolniti kar nekaj kriterijev.
Od kandidatk se pričakuje predvsem, da je v znanju »podkovana« na področju vinogradništva, vinarstva, turizma, vinske kulture, enologije pa tudi tuji jezik ji ne sme biti tuj. Dekleta, od katerih je zaželeno, da prihajajo iz vinogradniških družin, se sprva srečajo s strokovno komisijo, kjer odgovarjajo na zastavljena vprašanja. Sledi suveren javni nastop in skupek obeh delov privede do okronanja za aktualno cvičkovo princeso. Če ima katero dekle željo bolje spoznati delovanje cvičkovih princes, jo v tem letu mandata z veseljem povabim poleg, da uvidi poslanstvo še pobližje.

Kakšno je tvoje poslanstvo in kakšne načrte imaš za to leto?
Poslanstvo cvičkove princese sem strnila že pri prvem vprašanju, zato se ne bi ponavljala. V tem trenutku je v rokavu skritih nekaj ambicij in projektov, vendar, ker dogovarjanja še potekajo, naj ostanejo še skrita v tančico.

Kako boš naziv cvičkove princese kar najbolje izkoristila sebi v prid?
Poglavitni namen naziva cvičkove princese je širši – promocija Dolenjske, njenega bisera med vini – cvička, širjenje dobrega glasu o celotni pokrajini, kultura pitja … To so le nekatere iztočnice, h katerim strmim. Sem velik patriot, zato naziv gledam v tej luči.

Menda imate doma precej velik vinograd. Kako si sama vključena v delo v domačem vinogradu?
Dolenjska res slovi po razdrobljenih, majhnih vinogradih, vendar tudi naš, ki šteje približno 2500 trt, ni velik v primerjavi s tistimi večjih tržnih pridelovalcev. Spomladi pri nas ni časa za spomladansko utrujenost, saj rez in pospravljanje rezine kar vabita na prve tople žarke. Tudi zelena dela in škropljenje mi niso tuja, saj imam opravljen tudi tečaj fitofarmacevtskih sredstev. Za sprostitev po končani službi pa je vinograd pravi balzam za telo. Trgatev pa še vedno velja pri meni za najlepši čas v koledarskem letu.

Po izobrazbi si diplomirana novinarka. Ali si se v tem poklicu našla?
Sem dekle, ki se v vsakem poklicu najde in znajde. Obožujem raznovrstna dela, ki zahtevajo ustvarjalnost, komunikacijo, tkanje novih stikov in učenje novih stvari. Če delaš s srcem in veseljem, ti nedvomno ni treba iti niti en dan na delo. 

Kaj te še zanima, s čim se rada ukvarjaš?
Fotografija. Ujeti in nepopisni življenjski trenutki, katerih vrednost je podobna vinu modre frankinje – starejši kot so, boljši so. Rada vkomponiram tudi kakšen videoposnetek, sicer pa prosti čas s pridom izkoristim za športno udejstvovanje v naravi.

Prihaja tudi čas dopustov. Imaš že načrte, kaj boš počela, kam boš šla?
Morje, vendar ne hrvaško. Peščena plaža, vendar ne portoroška. Točna lokacija na letalski karti še ni znana, vendar s cvičkom letos ciljava visoko in daleč.

Malo za šalo: kaj bi rekla našim južnim sosedom, če bi se spomnili, da je, tako kot teran, tudi cviček njihov?
Na podlagi cvičkove dolgoletne tradicije in znanstveno potrjenega izvora modre frankinje na slovenskih tleh ter Guinessovega zapisa o najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu, sem prepričana, da nam ga ne morejo vzeti. O cvičku sta v svojih zapisih pisala že Janez V. Valvasor in Janez Trdina, ki sta preučila prenekatero dolenjsko zidanico. Ponosni smo lahko, da imamo najstarejšo trto na svetu – žametno črnino, ki daje cvičku osnovo, in da vedeti, da zgodba o dolenjskem posebnežu ni stara nekaj desetletij, temveč tisočletij.

Kako pa odgovarjaš vsem tistim, ki pravijo, da je cviček dober samo za v solato, kot kis?
Ti so nedvomno veliki vinski nevedneži. Kislina v cvičku je namreč enaka ali celo nižja kot v ostalih vinih, vendar zaradi nižje alkoholne stopnje in enostavnega vinskega telesa ta pride bolj do izraza. Če cvičku dovoliš, da je lahek, pitek in svež, te bo s svojo barvo, vonjem in okusom nedvomno očaral. Cviček je vino za prav vsak lep dan.

Ali je kultura pitja alkohola v naših krajih po tvojem mnenju skrb vzbujajoča?
Zavedanje, da cviček gastronomsko obogati kosilo ali večerjo, je v naših krajih manj znano. Meja med zdravim, priporočljivim in pretiranim je tanka. Že Hipokrat je svojim bolnikom veleval, naj pazijo na dvoje – naj koristi ali vsaj naj ne škodi. Upam in verjamem, da bo pregovor – prvi kozarec je za zdravje, drugi za veselje, tretji za slovo – znal sporočiti zdravo mejo uživanja.

Najlepša hvala za pogovor in srečno!

Pripravila: Mojca Sladič

dolenjske lekarne