Danes je mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici

11. jul. 2024, ob 13.00
102
120 SEK

Danes obeležujemo prvo mednarodno obletnico spomina na žrtve genocida v Srebrenici, ki se je zgodil 11. julija 1995. Ta tragični dogodek je zaznamoval enega najtemnejših poglavij v zgodovini Balkana. Med ofenzivo bosanskih Srbov na Srebrenico, ki je bila takrat razglašena za varno območje pod zaščito Združenih narodov, je bilo v nekaj dneh pobitih več kot 8.300 Bošnjakov, večinoma moških in dečkov.

Po zavzetju Srebrenice so sile bosanskih Srbov pod poveljstvom generala Ratka Mladića ločevale moške in dečke od žensk in otrok. Moški so bili nato odpeljani na različne lokacije, kjer so jih sistematično usmrtili. Njihova trupla so bila zakopana v množična grobišča, ki so jih kasneje premeščali, da bi prikrili sledi zločina. Identifikacija žrtev je zato še danes izjemno zahtevna, saj preiskovalci še vedno iščejo posmrtne ostanke približno tisoč žrtev.

V spominskem centru v Potočarih je danes pokopanih 6.751 žrtev genocida, letos pa so pokopali še 14 novo identificiranih žrtev. Vsako leto se v Potočarih zberejo svojci žrtev, preživeli ter številni domači in mednarodni predstavniki, da se poklonijo spominu na žrtve in opomnijo svet na grozote, ki so se zgodile.

Bosna in Hercegovina je danes razdeljena glede obeležitve tega dne. Medtem ko je v Federaciji BiH dan žalovanja, v Republiki Srpski tega dneva ne priznavajo. V Evropski uniji pa 11. julij obeležujemo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. Visoki predstavniki EU, kot sta Josep Borrell in Oliver Varhelyi, so ob tej priložnosti pozvali k zavračanju zanikanja genocida ter poveličevanja vojnih zločincev. Poudarili so tudi pomembnost resnice, dialoga in sprave kot ključnih korakov na poti BiH proti članstvu v EU.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Generalni sekretar Združenih narodov, Antonio Guterres, je ob prvem mednarodnem dnevu spomina izpostavil potrebo po boju proti zanikanju in revizionizmu ter prizadevanju za identifikacijo vseh žrtev in sojenju vsem storilcem. Združeni narodi so letos sprejeli resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan refleksije in spomina na genocid v Srebrenici. Ta resolucija, ki jo je podprlo 84 držav, obsoja zanikanje genocida in poveličevanje obsojenih za vojne zločine.

Genocid v Srebrenici je bil prepoznan kot tak s strani Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY) in Mednarodnega sodišča (ICJ). ICTY je zaradi zločinov v Srebrenici obsodil 16 oseb, vključno z osmimi za genocid.

Ob obeležitvi tega tragičnega dogodka je ključno, da se zavedamo pomena ohranjanja zgodovinskega spomina na žrtve in boja proti vsakršnemu zanikanju ter revizionizmu. Spomin na Srebrenico naj služi kot opomin, da moramo kot globalna skupnost nenehno prizadevati za resnico, pravico in spravo, da preprečimo ponovitev takšnih grozot v prihodnosti.

Avtor: SEB, NaDlani
Vir: www

102
120 SEK