• C Novo mesto
  • 09:44
  • Ned, 02.10.2022

Delate od doma? Potem morate tole nujno prebrati

Strinjali so se, da je prostovoljno delo na daljavo lahko koristno, a da v polnosti ne bi smelo nadomestiti klasičnih oblik dela.

LJUBLJANA – Delo od doma nekaterim ustreza, drugim pa prestavlja velike težave, so se strinjali sogovorniki na okrogli mizi o posledicah dela na daljavo za duševno zdravje programa OMRA, katerega vodilni partner je ZRC SAZU. Strinjali so se, da je prostovoljno delo na daljavo lahko koristno, a da v polnosti ne bi smelo nadomestiti klasičnih oblik dela.

Psihiatrinja Mojca Z. Dernovšek je na okrogli mizi pred četrtkovim svetovnim dnevom varnosti in zdravja pri delu pojasnila, da delo od doma ni ne slabo ne dobro, pač pa je od posameznika odvisno, ali mu ustreza. Kot je dejala, se je sama že pred epidemijo covida-19 odločila, da bo v manjšem obsegu delala od doma. Gre za pomembno razliko, saj se je za ta korak odločila prostovoljno, v času epidemije pa nekateri posamezniki te možnosti niso imeli.

Svetovalna delavka in zastopnica društva Altra, ki izvaja programe na področju duševnega zdravja, Suzana Oreški je pojasnila, da so se v društvu v času epidemije z uporabniki storitev uspešno delali na daljavo. Kot je dejala, pa več uporabnikov ob sproščanju epidemičnih ukrepov svetovanja na daljavo ni želela zamenjati za svetovanje v živo, saj jim udeležba v programih od doma omogoča več časa in prihranek potnih stroškov. Sama zagovarja hibridni model, ki kombinira klasično delo in delo na daljavo.

Psihoterapevtka Malka Čeh je med epidemijo opažala, da delu zaposlenih in študentov ustreza delo oz. študij na daljavo. Slednje je nekaterim študentom olajšalo prehod na fakulteto, saj bi jim prehod v novo okolje predstavljal stres.

Pristni človeški stik

Z njo se je strinjala Mirjana Jelančič, ki je v času epidemije covida-19 opravljala delo ravnateljice in se zaradi preobilice dela tudi sama soočila z izgorelostjo. Po njenih besedah je okoli 10 odstotkom učencev šolanje na daljavo ustrezalo, saj so se tako izognili medvrstniškim konfliktom. Tudi sama podpira delo na daljavo v omejenem obsegu, a ne pri otrocih, ki potrebujejo socializacijo s sovrstniki.

Dernovškova ocenjuje, da je delo na daljavo z bolniki z duševnimi stiskami dobrodošlo v manjšem obsegu. “Pristni človeški stik je nenadomestljiv,” je dejala.

Sogovorniki na okrogli mizi so govorili tudi o osebnih izkušnjah soočanja z okoliščinami, povezanimi z epidemijo covida-19, in pojasnili, kako so sami doživljali negotove začetke epidemije marca 2020.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www