• C Novo mesto
  • 13:12
  • Sob, 27.11.2021

Dolenjci, ste ga čutili? Streslo je

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so včeraj ob 20.25 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 2,0. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 59 kilometrov južno od Ljubljane, v bližini Jelšan. Šibek potresni sunek so na tem območju zaznali že dopoldne. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili nekateri prebivalci Jelšan in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Treslo na Dolenjskem

Danes ob  7.23 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Dolenjskih Toplic, 47 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Dolenjskih Toplic in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nov potres pri Petrinji

O potresu poročajo tudi iz srednje in severne Hrvaške. Po prvih ocenah je imel potres magnitudo 4,1 po Richterjevi lestvici, epicenter pa 13 km od Siska. »Slišati je bilo kot da je pripeljal vlak,« pravi bralec portala 24sata. »Že dolgo se ni tako streslo,« je dejal drugi. Mnogi prebivalci so v strahu. Poročajo tudi iz Petrinje, kjer pravijo, da so čutili naknadno tremo. »Močno tresenje večkrat v središču Petrinje,« je zapisal en uporabnik aplikacije EMSC. »Sprva se je zdelo, kot da je eksplodirala bomba, nato pa se je vsa zgradba začela zibati,« pa še pravi bralec iz Siska.

N. D.; Foto: arhiv