• C Novo mesto
  • 06:14
  • Tor, 18.05.2021

Dr. Fafangel odkrito, kaj si misli o t.i. “lockdownu”

Prepričan je, da bi se morali ustavitve javnega življenja lotiti drugače.

LJUBLJANA – „Mi se pa gremo *kao* lockdowna, igral v ZOO, stojnic, policijske ure, mask na prostem, omejitev izstopa iz države, … Epic fail,“ je na Twitterju zapisal dr. Mario Fafangel, vodilni slovenski epidemiolog.

 

„Epi smo s težkim srcem predlagali časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore. Pa tudi to izjemo smo močno odsvetovali. To smo naredili le za to, ker se zavedamo, da čas ni nadomestljiv in žal obstajajo okoliščine, kjer ga enostavno ni več. V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje (ne) sprejemljivih ukrepov,“ je Fafangel strokovno opravičil vnovično zaustavitev življenja, ki je trajala med 1. in 12. aprilom.

„Za tem pa smo bili deležni lockdown-a v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti zakaj nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi. A sem tako bil dovolj jasen ali še kdo potrebuje podnapise? Pred “like” malo premislite drugič,“ pa je dr. Fafangel opozoril, da bi se dalo t.i. lockdownu ogniti. Ali pa ga narediti precej bolj striktno. Zdaj, tako se zdi, so bili prikrajšani predvsem otroci, učenci in dijaki ter športna sfera, ki je bila primorana za 11 dni ustaviti vse aktivnosti!

„Jasna in konsistentna komunikacija je temelj. Konsistentna so tudi moja stališča, ki se brez novih znanstvenih spoznanj niso spremenila. Težko je, a zdej je za stopiti skupaj,“ pa je že 1. aprila zapisal dr. Fafangel, ki s svojo strokovnostjo in jasno komunikacijo uživa pri velikem delu javnosti velik ugled.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Gov.si