• 21.08C Novo mesto
  • 14:37
  • Čet, 01.10.2020

Država bo pokrila celotno nadomestilo delavcem na čakanju, razkrita višina nadomestila za s. p.

Sistemi socialnih pomoči so vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa, je danes poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj. Posamezniki v stiski lahko zaprosijo za izredno socialno pomoč, vanjo bo v primeru družin vključen tudi dodatek za izgubljen brezplačen obrok otrokov v šolah.

Sicer je zatrdil, da je delo zaposlenih na centrih za socialno delo organizirano tako, da bodo “vse pravice pravočasno zagotovljene in izvajane”. Tiste pravice, ki bodo zapadle v marcu, se bodo avtomatsko podaljšale. Vsekakor pa krizna pomoč ne bo odvisna od trenutne upravičenosti in ne bo vplivala na prihodnjo upravičenost, je zatrdil.

Kaj pa s.p.-ji?

V primeru čakanja na delo je Cigler Kralj ponovno pojasnil, da delavcu pripada 80 odstotkov neto plače. Država bo v takem primeru pokrila vse prispevke in celotno 80-odstotno nadomestilo plače. “Izvedbeno bomo to naredili tako, da bo za podjetja najmanj stresno, najmanj birokratsko in najbolj preprosto,” je poudaril. Dodal je, da podrobnosti tega, kako bo ukrep deloval v praksi, sodelavci še pripravljajo.

Izpostavil je tudi, da bo za samozaposlene, ki nimajo zaposlenih, država pokrila prispevke in 70 odstotkov minimalne plače – slednja se giblje okoli 470 ali 490 evrov. Skupaj bo torej krizna pomoč za te samozaposlene dosegla skoraj 900 evrov na mesec.

Glede popoldanskih s.p. in študentov, ki živijo v zasebnih nastanitvah, pa je poudaril, da “v postopku priprave ukrepov iščemo rešitve”, o podrobnostih pa še ni mogel govoriti.

STA, Foto: youtube