• C Novo mesto
  • 21:32
  • Sob, 04.12.2021

Evropa se je poslovila od Angele Merkel

V petek se je nemška kanclerka Angela Merkel še zadnjič sestala zasedanja Evropskega sveta, saj po 16 letih sestopa s položaja kanclerke. V času udejstvovanja je pomagala prebroditi marsikateri pretres, ki se je zgodil Evropski skupnosti. Na koncu vrha EU, kjer so razpravljali o aktualnih tematikah od cene energentov do Poljskega odnosa do evropskih pravil, so se člani sveta poklonili odhajajoči članici.

Množica vrhovnih poglavarjev EU je Merklovi, kljub njeni dobro znani nenaklonjenosti ceremonijam, namenila stoječe ovacije, govorci pa jo obsipali z izbranimi besedami in raznovrstnimi prispodobami.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izpostavil njeno “ekstremno treznost in enostavnost”, za katero pravi, da je “zelo močno orožje za zapeljevanje.” Dejal ji je, da je bila kompas, luč, ki je vodila skupni evropski projekt. Ob tem ji je podaril stekleno utež za papir v obliki zgradbe Europa v kateri zaseda svet.

Večina komentarjev evropskih voditeljev je odsevala vlogo Angele Merkel skozi 16 let političnega udejstvovanja na vrhu Evrope – zagovornice kompromisov in iskanja srednje poti za vse udeležene.

Merklova je v 16 letih prisostvovala 107 zasedanjem evropskega sveta, kar je natančno polovica vseh zasedanj.

Na srečanju se je prek videosporočila oglasil tudi poseben gost, nekdanji predsednik Združenih držav Amerike, Barack Obama, ki je z Merklovo spletel tesne vezi med njegovim mandatom na čelu ZDA. Ta je najprej izpostavil, da je dober pokazatelj njenega karakterja to, da bi verjetno bolj uživala v delu na sestanku sveta EU, kot da je v središču pozornosti ob njenem odhodu. Potem je naštel več komplimentov glede njenega dela na evropskem in nemškem političnem parketu. “Ogromno ljudi, punc in fantov, moških in žensk, je imelo vzornico, ki jih je vodila skozi zahtevne trenutke. To vem zato, ker sem jaz en izmed njih,” je svojo poslanico zaključil Obama, ter ji zaželel vse najboljše v prihodnjih letih.

Na tiskovni konferenci po srečanju je Merklova opozorila ostale njene “sodelavce”, vodje drugih držav, da se mora evropska skupnost, ki jo je pred kratkim pretresla trditev poljske vlade, da so obravnavani kot provinca ob vmešavanju EU v spremembe v njihovem sodstvu, ne enakopravna članica, spopasti s temeljnim vprašanjem.

”Problem je neodvisnost sodstva, a tudi osnovno vprašanje… v katero smer gre Evropska unija, kaj bi moralo biti v evropski pristojnosti in s čim naj se ukvarjajo posamezne države,” je izpostavila. “Če pogledamo poljsko zgodovino, je razumljivo, da oblikovanje nacionalne identitete igra veliko vlogo. Kar je drugačna zgodovinska situacija, kot tista, ki jo poznajo države, ki imajo demokracijo od druge svetovne vojne.”

Pripravil: Nadlani.si; foto: Twitter