• 15.69C Novo mesto
  • 07:24
  • Ned, 07.06.2020

FOTO: Groza, kakšna toča je včeraj klestila po Sloveniji! Prišlo je tudi do rekorda …

LJUBLJANA – Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo včerajšnje popoldne po podatkih Arsa najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih. Na Kredarici so izmerili 20,8 stopinje Celzija, kar je skoraj tri stopinje več kot v torek. V Ratečah so izmerili 35,5 stopinje (31,8), v Ljubljani 36,8 stopinje, kar je za dobro stopinjo več od starega junijskega rekorda.

Rekordna vročina

Krajevni temperaturni rekordi za junij so bili  preseženi še v Kočevju, Češnjici v Bohinju in Postojni, je povedal Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso). Okoli 16.30 naj bi bilo najbolj vroče v Brežicah, kjer naj bi izmerili nad 39 stopinj Celzija. V Idriji se je segrelo na 37,4, na Ravnah na Koroškem pa na 37,1 stopinje, je Arso objavil na Twitterju. Temperaturna junijska rekorda so sicer že v sredo izmerili na Kredarici pri 17,9 stopinje Celzija in na Letališču Portorož 35,6 stopinje.

Neurje tudi zvečer

Zvečer so bile predvsem na vzhodu posamezne močne nevihte s točo in močnimi sunki vetra, v drugem delu noči pa se bo vreme umirilo. Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je vzhodni del Slovenije okoli 14.45 zajelo močno neurje, ki se je nad Slovenijo premaknilo iz Avstrije in Madžarske. Posredovali so gasilci iz 11 prostovoljnih gasilskih društev v desetih intervencijah v občinah Duplek, Gornji Petrovci, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Turnišče. V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, prostore osnovne šole v Gornjih Petrovcih, zalilo je tudi več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa in odkril nekaj streh stanovanjskih objektov. V naselju Neradnovci v občini Gornji Petrovci je toča poškodovala streho stanovanjskega objekta.

V občini Puconci je neurje s točo zajelo naselje Otovci. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vaneča so odstranili podrto drevje med naseljema Vaneča in Šalamenci. Prav tako je bilo neurje s točo v občini Rogašovci. Gasilci posredujejo v naseljih Nuskova in Sotina, kjer odstranjujejo podrto drevje ter čistijo cestišče, je uprava za zaščito in reševanje objavila na spletni strani.

Na merilnih mestih Nova Gorica, Koper in Otlica v Trnovskem gozdu na nadmorski višini 950 metrov je vrednost ozona danes presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. V Novi Gorici je bila prvič danes presežena ob 15. uri, ko je bila urna vrednost ozona 189 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna vrednost pa 119 mikrogramov.

Celje je iz smeri severa prešla supercelična nevihta, ki je ponekod prinesla debelo točo, močne sunke vetra in silovit naliv. Toča je v premeru presegala 5 cm!

Hvala Katja Beluzic za poročanje!

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 27. junij 2019

Polule, Kosnica pri Celju, danes popoldan!

Hvala Marko Stok za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 27. junij 2019