• C Novo mesto
  • 11:29
  • Ned, 28.02.2021

FOTO: Nad Ljubljano črn dim, domačini ogorčeni, po vodo v Ljubljanico

Gasilci so z avtocisternami dovažali vodo za gašenje, vzpostavili pa so tudi dve liniji črpanja vode iz reke Ljubljanice s pomočjo motornih črpalk.

LJUBLJANA – Ob 9.09 je ob Mazovčevi poti v Zgornjem Kašlju v Ljubljani zagorela deponija različnih odpadkov. Posredovali so gasilci PGD Zg. Kašelj, Zalog – Sp. Kašelj, Bizovik, Sostro, Slape – Polje, Zadobrova – Sneberje – Novo Polje, Črnuče, Ljubljana mesto, Štepanjsko naselje, Šmartno ob Savi, GB Ljubljana in Enota za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana, skupno okoli 124 gasilcev. Požar, v izmeri okoli 100 x 100 metrov, je bil okoli 14.30 načeloma pogašen, gasilci so še zalivali posamezna žarišča. Gasilci so z avtocisternami dovažali vodo za gašenje, vzpostavili pa so tudi dve liniji črpanja vode iz reke Ljubljanice s pomočjo motornih črpalk.

O dogodku sta bili obveščeni inšpekcijski službi. Aktivirana je bila tudi mobilna enota z ekološkim laboratorijem (ELME), ki je izmerila parametre škodljivosti onesnaženja za okolje in izvedla analize, je poročala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Gasilska brigada Ljubljana je razkrila, kako je potekalo reševanje in gašenje:

11:12 – izvaja se intenzivno gašenje, ocena obsega požara je 100 x 100 m. V sodelovanju s strokovnimi službami (ekološki laboratorij in inšpektorat) se izvaja ocena potrebnih ukrepov.. Na intervenciji sodeluje 106 gasilcev s pomočjo 31 vozil.

12:26 – Zagorel je avtoodpad, gašenje se izvaja še s pomočjo gradbenega stroja. Na delu je sedaj, poleg Gasilske brigade Ljubljana,še 11 prostovoljnih enot, Enota za podporo vodenju in poveljstvo Gasilske zveze Ljubljana. Skupaj je na lokaciji 118 gasilcev. Gašenje zahteva predvsem večjo količino gasilcev, ki zaradi dima gašenje izvajajo opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati.
14:35 – Gašenje požara se je načeloma zaključilo, prelivajo se le še posamična žarišča. Pričeli smo s pospravljanjem dela opreme.
Oskrba vode za gašenje se je izvajala z več gasilskimi avtocisternami, vzpostavili pa smo tudi dve liniji črpanja vode iz Ljubljanice s pomočjo motornih črpalk. Skupaj je na požaru sodelovalo 124 gasilcev. Nevarnosti za okoliške prebivalce ni več, saj se dim s požarišča v okolico ne širi več.
18:00 – Intervencija zaključena. Na kraju ostajajo še 3 gasilci v namen požarne straže.

“Vsem članom javne gasilske službe Mestne občine Ljubljana ter drugim službam se iskreno zahvaljujemo za strokovno in učinkovito posredovanje!” so še zapisali pri GB Ljubljana.

Domačini so ogorčeni, ker je spet zagorelo, na pomoč pa kličejo pristojne službe, da ukrepajo!

Pripravil: Nadlani.si
Foto: FB GB Ljubljana