• 5.14C Novo mesto
  • 14:08
  • Ned, 26.01.2020

FOTO: To je Mirna na Dolenjskem

Po ustnem izročilu naj bi ob mostu preko Mirne že v času pokristjanjevanja stala lesena cerkev.

MIRNA – Aleša Gracar je dijakinja 2. letnika Srednje ekonomske šole Novo mesto, smer medijski tehnik. V našem uredništvu opravlja del obvezne delovne prakse.

“Zelo rada fotografiram in urejam slike. Predstavila vam bom Mirno na Dolenjskem,” je povedala ob svojem prvem prispevku.

V Savo

Mirna je gručasto naselje ob istoimenski reki v Občini Mirna. Reka Mirna je dolga 45 kilometrov in se v Boštanju izliva v reko Savo. Razsežna dolina je obdana z gričevjem, pokritim z njivami, travniki in vinogradi ali z gozdovi, je zapisano na Wikipediji o mojem domačem kraju.

Most povezuje vzhodni in zahodni del Mirne, zgraditi ga je dala že Marija Terezija. Najprej je bil lesen, potem iz kamenja. Zaradi velike uporabe in nevarnosti poplave so morali menjati material.

Po ustnem izročilu naj bi ob mostu preko Mirne že v času pokristjanjevanja stala lesena cerkev, ki naj bi služila dvema pražupnijama Šentrupet in Trebnje. Župnija je bila ustanovljena 1862.

Trim steza

Trim steza Mirna – Gorenja vas je dolga šest kilometrov. Na trim stezi je 13 postaj, na katerih je 11 naprav. Na posameznih postajah so na vadbenih tablicah predlagane osnovne vaje. Trim steza Trimmigo je namenjena vsej športno aktivni populaciji.

Spomenik je bil postavljen 1965 leta, stoji pa na vzpetini Roje. Obelisk je sestavljen  iz treh betonskih stebrov, ki jih v zgornji tretjini združuje kovinska krogla. V grobnici je pokopanih 106 padlih borcev.

Grad Mirna je grad na Dolenjskem, ob sotočju rek Mirne in Vejarščice, na podaljšanem rebru hriba Gorenjske gore na nadmorski višini 263 metrov. Marko Marin je leta 1962 dobil v 99-letno uporabo razvalino gradu, leta 1965 pa še dovoljenje za obnovo. Marin je vodil in večinoma tudi sam financiral obnovo vse do svoje smrti, del sredstev pa je pridobil tudi na razpisih tedanje skupne občine Trebnje in kasneje tudi občine Mirna.

Za konec pa še podjetje Dana.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1952. V prvih letih razvoja podjetja so proizvodnji asortiman sestavljale alkoholne pijače. Obdobje od 1987 do 2005 beleži podjetje popolno preusmeritev v brezalkoholne pijače. Zadnja leta svoja tržna prizadevanja prilagajamo sodobnemu potrošniku, ki ga zanimata narava in zdravo življenje.

Tekst in foto: A.G.