• 16.45C Novo mesto
  • 10:46
  • Pet, 29.05.2020

FOTO: To je Zlatolaska, ki je med vikendom rešila pet življenj v naših gorah

Pretekli vikend so se dogajala nesreče v gorah. Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je denimo opravila tri intervencije. V dveh primerih gre za dogodke zaradi neprimerne opreme. Vse intervencije so bile sprožene ena za drugo.

Pri sestopu z Golice v dolino je planinka pod planinskim domom zdrsnila na kamniti podlagi in si poškodovala gleženj. Opremljena v nizke športne čevlje. V Trenti je ekipa za helikoptersko reševanje obravnavala padec plezalca na balvanu in hujšo poškodbo glave. Plezal je z varovanjem, za padec je odgovoren sam. Na Mali Mojstrovki pa se je včeraj ponovila petkova zgodba. Na zasneženem območju pod goro so obstali trije neustrezno opremljeni nemški državljani. Eden je bil obut celo v nizke športne čevlje.

O, ja, 👸pravljična Zlatolaska dejansko obstaja. Pa veš kaj⁉ Raztura in vozi zelen 🚁helikopter Slovenska vojska/Slovenian…

Posted by Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj on Monday, June 10, 2019

Bojan Kos s PU Kranj je ob tem zapisal: »O, ja, pravljična Zlatolaska dejansko obstaja. Pa veš kaj⁉ Raztura in vozi zelen helikopter Slovenske vojsk. Z njeno pomočjo in ekipo policista, zdravnika in reševalca, so opravljena 3 reševanja in 5 rešenih ljudi. Zlatolaska, do naslednjič 😉« In se v imenu vseh zahvlil reševalki, ki ji je sodeč po komentarjih ime Romana.

Kaj ob tem sporoča policija?

»Brez opreme, znanja in izkušenj v takih razmerah, kot so še na gori, ne gre ne naprej in ne nazaj. Edina, ampak zares edina varna možnost, je samo klic na pomoč. Enako je bilo tudi v petek, ko so kranjskogorski gorski reševalci zaradi vetra »klasično« peš reševali štiri tujce. Vsi so bili nepoškodovani. Nizki športni čevlji v gorah so kot copati na maratonu ali plavutke z masko v peskovniku. Nič od tega ne gre skupaj, s tem da, v copatih pri maratonu lahko prenehate teči, v peskovniku plavutke in masko lahko snamete in se igrate naprej, v gorah pa imate, kar imate. In večkrat se izkaže, da tisto, kar imate, ni to, kar bi moralo biti. Zato opozarjamo. Ko greste v gore, se pripravite, tako fizično kot psihično, izbirajte sebi in opremi primerne ture in če naletite na nevarnost, ne silite vanjo, ampak se ustavite, premislite in obrnite, če niste prepričani sami vase in v opremo. Že majhen dvom pri vas, naj bo znak za odgovorno odločitev.«

NaDlani.si; Foto: facebook