• C Novo mesto
  • 14:51
  • Sre, 22.09.2021

Gasilec in reševalka s polno opremo več kot kilometer tekla na kraj nesreče, ker na avtocesti niso vzpostavili reševalnega pasu

Zjutraj sta se na štajerski avtocesti pred viaduktom Petelinjek zgodili dve prometni nesreči, v obeh so posredovali gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale (CZR). Intervencijske službe so se skozi gnečo na avtocesti le s težavo prebijale, saj so se ljudje na cesti zelo slabo odrezali v vzpostavljanju reševalnega pasu. To se ni zgodilo prvič, na slovenskih avtocestah smo pomanjkljivemu vzpostavljanju reševalnega pasu priča zelo pogosto. Gasilec in reševalka sta s polno torbo opreme do mesta nesreče tekla več kot kilometer in tako izgubila dragocenih pet minut, ki so v veliko primerih lahko tudi usodne.

Prometni nesreči na srečo nista terjali žrtev, le lažje telesne poškodbe

Kljub temu, da so imele intervencijske službe otežen dostop do kraja nesreče, kar bi lahko za seboj pustilo hude posledice, prometni nesreči na srečo nista terjali žrtev, le lažje telesne poškodbe. CZR, ki so posredovali v nesrečah, so na Facebooku delili nekaj fotografij nesreče, dogajanje pa so opisalo kot “težavno prebijanje skozi gnečo, materialna škoda in k sreči zgolj lažje telesne poškodbe.”

Tudi na Facebook strani Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah so delili videoposnetek s terena in fotografije, ki jih je posnela ena izmed prič, na katerih je možno nazorno videti, kakšne težave imajo intervencijske službe ob premikanju skozi zgoščen promet na avtocesti, ko ni vzpostavljenega reševalnega pasu. Da se je reševalno vozilo lahko prebilo do kraja nesreče, so morali “ročno” umikati vozila na cesti, gasilec in reševalka pa sta že pred tem več kot kilometer tekla do kraja nesreče. Kot so zapisali na strani Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah, je namen objave “ozaveščanje o pomembnosti reševalnega pasu in ne obsojanje posameznikov.”

NaDlani.si; Foto: Facebook