• 23.23C Novo mesto
  • 10:51
  • Sre, 03.06.2020

Google šokiral in prekinil sodelovanje s Huawei! Nič več Google Play Stora in Gmaila

Ameriško tehnološko podjetje Google je prekinilo sodelovanje s proizvajalcem pametnih telefonov Huawei. Kot piše agencija Reutets to pomeni takojšen konec prejemanja posodobitev za operacijski sistem Android, na prihodnji generaciji naprav Huawei pa tudi ne bo mogoče uporabljati Googlovih aplikacij, kot so YouTube, brskalnik Chrome, e-pošta Gmail. Nenazadnje Huaweiu je Google vzel tudi dostop do trgovine za nameščanje in nakup aplikacij Play Store!

Spet ta Trump

Američani in ameriška podjetja poslej ne smejo več kupovati ali uporabljati opreme od podjetij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost ZDA, je odločil predsednik Donald Trump. Odločitev tega ameriškega tehnološkega podjetja bi lahko imela velike posledice, saj mora Google sodelovati s proizvajalci pametnih telefonov, da so njegovi sistemi združljivi s telefoni. Zdaj bo moral ustaviti poslovanje s Huaweijem, vključno s prenosom strojne in programske opreme ter tehničnih storitev.

Nerazumno

Huawei, ki ima eno ključnih vlog pri gradnji omrežji 5G, se na odločitev Googla še ni odzval, še navaja AFP. Potezo ameriškega predsednika so sicer pretekli teden označili za nerazumno. Dodali so, da so v sodelovanju z ZDA pripravljeni vzpostavitvi ukrepe, ki bodo zagotovili varnost njihovih proizvodov.

NaDlani.si; Foto: arhiv