• C Novo mesto
  • 17:26
  • Sre, 12.06.2024

Kaj je Ethereum? Glavna vprašanja in odgovori o platformi

Ethereum spada med najbolj poznane platforme, kriptovalute in kovance na svetu. V osnovi gre za decentralizirano in odprtokodno blockchain platformo, ki ima tudi svojo kriptovaluto imenovano Ether oziroma ETH. Za Bitcoinom je Ether druga največja kriptovaluta v svetu in na trgu. Za vse tiste, ki bi želeli izvedeti več o platformi in kriptovaluti, smo pripravili kratek vodič po Ethereumu. Kaj torej je Ethereum, Ether oziroma ETH in kako deluje?

Kaj je Ethereum?

Če smo zelo osnovni, je Ethereum platforma za kriptovalute. Če pa smo nekoliko bolj podrobni, gre za odprtokodno, decentralizirano blockchain platformo, ki ima tudi svojo kriptovaluto oziroma menjalno enoto. Kot smo povedali, je Ethereum odprtokoden in decentraliziran, kar pomeni, da ni pod nadzorom centralne organizacije in ga ni možno kodirati. To omogoča anonimno izvajanje spletnih plačil.

Ideja Ethereuma je bila omenjena leta 2013 v Beli knjigi s strani programerja Vitalika Buterina, uradno pa je izšla 30. julija 2015. Uradni Ethereum je ustanovilo osem razvijalcev s celega sveta, med katerimi je najbolj poznan prav Buterin. Ostali ustvarjalci so: Gavin Wood, Mihai Alisie, Amir chetrit, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joseph Lubin in Jeffrey Wilcke.

Kako deluje Ethereum?

Samo platformo lahko gledamo tudi kot velik in predvsem decentraliziran računalnik, ki omogoča hitro in enostavno določanje stanja vsakega posameznega računa v verigi blokov Ethereuma. Sam blok si pa lahko predstavljamo kot veliko množico transakcij – blockchain pa je veriga teh vlokov, ki so povezani skupaj.

Platforma je zasnovana na principu Bitcoina, a prinaša nekaj novosti in razlik. Zmožna je izvajati pametne pogodbe preko izkoriščanja procesorske moči svoje lastne odprte platforme. Tisto, kar je težje pri razlaganju kriptovalut in njihovih platform, so izrazi, ki se pojavljajo skozi razlago. Rudarjenje oziroma mining je postopek posodabljanja stanja platforme in sprejemanje paketov transakcij, ki pri Ethereumu za zdaj deluje preko algoritma Proof of Work. Z razvijanjem in prenovo Ethereuma v ETH2.0 bo algoritem prešel v Proof of Stake.

Pametne pogodbe, ki smo jih omenili, na platformi tudi sprožijo transakcije Gre za kode, ki se lahko odzovejo na sprožilce in pogoje ter jo prav zaradi sposobnosti izvrševanja razumemo kot pogodbo. Najboljše je pametne pogodbe opisal računalničar Nick Szabo, ki jih je primerjal z igralnimi avtomati – vstavljen je kovanec, izbran je želen predmet in naprava ga dostavi.

Ethereum je druga največja kriptovaluta na svetu, ki zaostaja le za Bitcoinom

Ethereum je druga največja kriptovaluta na svetu, ki zaostaja le za Bitcoinom

Zakaj je Ethereum drugačen od Bitcoina?

Bitcoin je vsekakor najbolj znan in razširjen. Po drugi strani pa je Ethereum drugi zaradi novitet, ki jih je vpeljal v svet kriptovalut in platform. Prav slednja je tista, ki v bistvu ustvarja nov, popolnoma decentraliziran internet z vsemi svojimi aplikacijami. V teoriji lahko Ethereum vsako aplikacijo naredi močnejšo, varnejšo in odpornejšo.

Glavna razlika je tudi to, da ETH ni deflacijski in nima zgornje meje. To pomeni, da za razliko od Bitcoina, ki je omejen z 21 milijoni kovancev, je ETH brez omejitve. Razvijalci Ethereuma so to upravičili s tem, da nočejo imeti fiksnega varnostnega proračuna. Obenem pa so dali veliko pomena na ohranjanje svoje varnosti brez omejevanja ponudbe z možnostjo prilagoditve stopnje izdaje Etherjev s konsenzom.

Ali je Ethereum varen?

Platforma Ethereum je zavarovana z verigo blokov, na enak način kot Bitcoin. Računalniki v omrežju ščitijo in potrjujejo vsako transakcijo, da je ni možno spreminjati. Osnovna ideja pri vseh kriptovalutah je ta, da so zelo varne. Ker je tudi platforma odprtokodna, je po pravilih preučen vsak vidik omrežja in s tem tudi njegova varnost. Ker pa gre znotraj platforme tudi za aplikacije, so le te varne le toliko kot so jih ustvarili njihovi tvarniki.

Kaj je Ethereum 2.0?

ETH 2.0 in Ethereum 2.0 je nadgradnja platforme Ethereum imenovana Serenity. Funkcije, ki bodo vgrajene v nadgradnjo, so zasnovane za hitrejšo, učinkovitejšo in širšo uporabo omrežja Ethereum. Končni cilj je vsekakor krepitev omrežja in izboljšanje uporabniške izkušnje. Prototip platforme je svojo premiero doživel v decembru leta 2021, a bo prva faza na voljo v tretjem kvartalu leta 2022.

Kako deluje Ethereum in kakšno vrednost dosega njen kovanec Ether

Kako deluje Ethereum in kakšno vrednost dosega njen kovanec Ether?

Kaj je Ether?

Ether je kovanec platforme Ethereum oziroma menjalna enota omenjene platforme. Njena okrajšava je ETH, v uporabi pa je tudi grška črka ksi. Trenutna vrednost ETH je približno 2765 ameriških dolarjev. Tako kot preostale kriptovalute je tudi tu možna prodaja, nakup, menjava, pošiljanje, prejemanja in držanje.

Kaj določa ceno ETH?

Pri Bitcoinu ceno določata predvsem ponudba in povpraševanje, kar velja tudi pri Ethru. Veliko ustvarjalcev novih kovancev oziroma kriptovalut za svojo platformo izbira prav Ethereum, kar tudi zvišuje vrednost ETH.

Kje kupiti Ether?

Tako kot vsako drugo kriptovaluto, je tudi Ether možno kupiti na vseh kripto menjalnicah. Za menjavanje pa je po drugi strani možno uporabljati tudi vsako izmed aplikacij za nadzorovanje vaših kriptovalut.

Lestvica najbolj priljubljenih kriptovalut

Bitcoin (BTC) – 38,002 $ – 723 milijard tržne vrednosti

Ethereum (ETH) – 2,765 $ – 333 milijard

Tether (USDT) – 1 $ – 83 milijard

Binance Coin (BNB) – 383 $ – 62 milijard

USD Coin (USDC) – 1 $ – 49 milijard

Solana (SOL) – 87 $ – 29 milijard

XRP (XRP) – 0,5 $ – 28 milijard

Terra (LUNA) – 79 $ – 27 milijard

Cardano (ADA) – 0,7 $ – 26 milijard

Binance USD (BUSD) – 1 $ – 17 milijard

Kako dostopati do Ethereuma in se naučiti še več?

Za še več informacij in dejstev o Ethereumu in ETH lahko odidete na njihovo spletno stran Ethereum. Tam lahko izveste vse o platformi, kriptovalutah, možnosti nakupovanju NFT in DeFi in mne druge reči. Spletna stran je na voljo tudi v slovenskem jeziku in vas ob prvem kliku pozdravi z besedami: »Dobrodošli v Ethereum. Ethereum je tehnologija razvita s strani skupnosti, ki omogoča delovanje kriptovalut, etra (ETH) in tisočih decentraliziranih aplikacij.« Na spletni strani je na voljo vse od začetkov in izvorne ideje Ethereuma do vodičev po uporabi ter nasveti za uporabnike.

Ethereum je platforma, ki je vse bolj razširjena in poznana po svojih lastnostih in ponudbi

Ethereum je platforma, ki je vse bolj razširjena in poznana po svojih lastnostih in ponudbi

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com