• 10.5C Novo mesto
  • 02:53
  • Sre, 08.07.2020

Grozljiva napoved: vetrolom večjih razsežnosti, veter do 150km/h

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo danes in v noči na ponedeljek krepil jugozahodni veter, najmočnejši pa bo v ponedeljek čez dan. Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, kjer so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti.

JUGOZAHODNI VETER SE KREPI ⚠️Popoldan se je začel krepiti jugozahodnik, ki v višjih legah zvečer že dosega sunke med…

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 09. februar 2020

Na severovzhodu bo veter oslabel v ponedeljek zvečer, na jugu države pa v torek zjutraj. Dodajmo, da se bo v ponedeljek meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, na območju vzhodnih Julijcev pa bo snežilo tudi niže. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 20 centimetrov snega. Medtem portala Ciklon.si napoveduje dokaj pesimistično dogajanje: »Naslednjo noč in do jutri zvečer bo pihal močan jugozahodni veter, sunki bodo ponekod lahko dosegli tudi po nižinah okoli 120km/h, medtem ko višje lahko tudi tja do 150km/h.« Ob tem so dodali, da so to že hitrosti, ki povzročajo škodo in zagotovo bodo imeli gasilci spet polno dela, saj je v igri obsežen vetrolom.

Kako kaže vreme?

Na vzhodu in severovzhodu Slovenije bo veter po nižinah v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro. Drugod po državi pa bo na izpostavljenih mestih in višjih legah dosegel hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro, piše na Arsovi spletni strani.

Na zahodu države bo danes zmerno do pretežno oblačno, drugod bo sončno. Zvečer se bo pooblačilo tudi v osrednjih in južnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od sedem do 14 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo pretežno oblačno. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa se bo pas padavin razširil tudi proti vzhodu. Lahko tudi zagrmi. Najnižje jutranje temperature bodo od dva do osem, v alpskih dolinah malo pod nič, najvišje dnevne pa od šest do 15 stopinj Celzija.

Uničevalen veter

Sicer so sredi minulega tedna močni sunki vetra povzročali nevšečnosti marsikje po Sloveniji, največje razdejanje pa je bilo na območju Kranja. Gorenjski policisti so zaradi neurja v sredo med deseto in 22. uro prejeli okoli 300 klicev za skupno 61 nujnih dogodkov. Največ jih je bilo povezanih s težavami v cestnem prometu zaradi podrtega drevja. Zaprte so bile številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov. Veter je podiral tudi telefonske in električne drogove.

NaDlani.si; Foto: Pixbay