• C Novo mesto
  • 23:49
  • Sob, 01.10.2022

Ivo Boscarol bo nagradil vsakega gasilca, ki pomaga! Toliko mu bo nakazal

Gasilci in drugi prostovoljci iz celotne države se z ognjem na Krasu borijo že osmo noč, zato so že precej utrujeni.

NOVA GORICA – Potem ko so se razmere na goriškem Krasu v boju z ognjem v petek znova zaostrile, bodo gasilci tudi danes nadaljevali boj z ognjenimi zublji. Požar je najbolj aktiven na Trstelju in Cerju, zato naj bi že zgodaj zjutraj požar začelo gasiti kar 11 helikopterjev.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v petkovih Odmevih na TV Slovenija dejal, da se bodo zračne sile z ognjem začele bojevati že ob šestih zjutraj. “Ob šestih bomo imeli na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, pridružil se jim bo tudi hrvaški helikopter, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški kanader,” je dejal. Ob tem je izrazil upanje, da bo gasilcem s podporo iz zraka zjutraj uspelo omejiti požar, saj se okoli 11. ure veter obrne, kar nato povzroča velike težave.

Štab civilne zaščite za severno Primorsko je v petek zaradi širjenja požara najprej odredil evakuacijo iz Opatjega sela, Nove vasi in Hudega Loga, nato iz Vrtoč, malo pred 18. uro pa še iz šestih krajev v občini Renče – Vogrsko: Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Evakuacija ni bila preklicana. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite pa za prebivalce Renč in ostalih bližnjih krajev in zaselkov velja stanje pripravljenosti.

Gasilci in drugi prostovoljci iz celotne države se z ognjem na Krasu borijo že osmo noč, zato so že precej utrujeni. Številni to počnejo tudi v času svojega dopusta, zato se je vlada odločila, da bo vsem, ki sodelujejo pri gašenju požara, dala nadomestilo. Za gašenje do osem ur na dan bodo prejeli 63 evrov, za več kot osem ur pa 94,5 evra. Finančno pomoč je v petek zvečer napovedal tudi podjetnik Ivo Boscarol, ki bo – kot je dejal za POP TV – vsakemu gasilcu nakazal toliko kot vlada.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www