• C Novo mesto
  • 08:46
  • Sre, 29.06.2022

Janša objavil razmerje med cepljenimi in necepljenimi v bolnišnicah

To so zagotovo podatki, ki zanimajo praktično vsakega Slovenca: kakšno je razmerje med cepljenimi in necepljenimi v slovenskih covidnih bolnišnicah? Predsednik vlade Janez Janša je objavil podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki kažejo število cepljenih in necepljenih v bolnišnicah po tednih med 1. marcem in 1. avgustom.

Cepivo varuje pred covid-19 kljub temu, da ni 100 % zaščita

Iz tabele je razvidno, da je konec junija število bolnikov v bolnišnicah začelo upadati tako med cepljenimi kot tudi necepljenimi. Zadnje tedna pa smo priča ponovnemu naraščanju covidnih bolnikov v bolnišnicah. Razberemo lahko, da je bilo število cepljenih, ki so bili hospitalizirani, vsak teden relativno nizko v primerjavi s številom necepljenih, ki je iz tedna v teden naraščalo. Največ cepljenih, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 8, in sicer v 15. tednu.

Razmerje med cepljenimi in necepljenimi hospitaliziranimi covidnimi bolniki kaže, da cepivo varuje pred virusom kljub temu, da ni 100 % zaščita. Doslej je v Sloveniji samo s prvim odmerkom celjenih 45 % oziroma 955 tisoč prebivalcev, polno cepljenih pa je 40,4 % oziroma 853 tisoč prebivalcev. Cepivo proti delta različici, ki nam trenutno grozi, nudi nekoliko manj zaščite, a vendar še vedno varuje in zmanjšuje verjetnost za slabši potek bolezni.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv, Facebook

oglaševanje