• C Novo mesto
  • 18:07
  • Čet, 11.08.2022

Janša sporočil, kdaj bomo odpravili PCT pogoj

Janša je prek Facebooka sporočil, kakšen bo kriterij za odpravo ukrepov proti koronavirusu in specifično pogoja PCT. Ključna je dobra precepljenost prebivalstva, pravi.

PCT pogoj (prebolevniki, cepljeni, testirani) nas že kar nekaj časa spremlja povsod, le z izpolnjevanjem tega pogoja lahko obiskujemo določene prireditve, uživamo v lokalih,  po novem tudi treniramo v fitnesih, ključen pa je tudi pri marsikaterih dejavnostih.

V petek zvečer pa je Janez Janša prvič spregovoril o konkretnih kriterijih, ki bi zadostovali za ukinitev pogoja PCT. Zapisal je, da mora Slovenija doseči 70 % precepljenost prebivalstva in takrat bomo po zgledu nekaterih evropskih držav lahko odpravili vse omejitve, tudi PCT pogoj.

Danska je pred kratkim sporočila, da imajo epidemijo pod nadzorom in da bodo z 10. septembrom odpravili ukrepe za njeno zajezitev. Pri nas je slika obratna, vsak dan beležimo več primerov in vladna svetovalna skupina pripravlja nov semafor ukrepov. Tokrat bo glavni pokazatelj na semaforju zasedenost bolniških postelj. V sklopu tega se morda lahko zgodi, da se bo pogoj PCT razširil še na več delov vsakdanjega življenja.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv

sejmi
odiseja planetariji