• 20.32C Novo mesto
  • 18:02
  • Čet, 04.06.2020

Janšev megazakon je dobil podporo, ukrepi vredni tri milijarde evrov

DZ je danes potrdil zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje.

V Sloveniji so v sredo opravili 1095 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 56 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 897. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 112 bolnikov, od teh jih je 29 na intenzivni negi, štiri osebe so odpustili iz bolnišnice. Ena oseba sta v sredo umrla, je objavila vlada. Skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa je bilo tako v sredo ob koncu dneva 16.

13.16 Obrambni minister Matej Tonin spoštuje odločitev odbora DZ za obrambo, ki je zavrnil predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje, čeprav se mu v danih okoliščinah ne zdi državotvorna. Na Twitterju je navedel, da zaradi hkratnega soočanja s povečanimi migrantskimi tokovi in boja z epidemijo policijo čakajo veliki izzivi.

12.20 DZ danes na izredni seji obravnava predlog zakona, s katerim vlada državljanom in gospodarstvu ponuja za tri milijarde evrov pomoči za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Poslancem ga je predstavil premier Janez Janša, ki je dejal, da gre za prvi del nadaljevanke. »Vlada že pripravlja drugi paket,« je dejal. Povedal je, da smo epidemijo sprva podcenjevali, in spomnil na deset tisoče mrtvih, ki jih je virus doslej že zahteval po svetu. Veliko ljudi je umrlo tudi v soseščini in tudi pri nas je virus zahteval že več življenj, kot je bilo mrtvih med pripadniki vojske in civilne zaščite v času osamosvojitvene vojne, je dejal. Število okuženih v Sloveniji se medtem približuje številki 1000.

12.24 Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre je potem, ko je sprožil razburjenje s spornimi tviti, ponudil odstop. Kot so danes sporočili z ministrstva za zdravje, je minister Tomaž Gantar odstop že sprejel.

STA, Foto: youtube