• 19.24C Novo mesto
  • 18:52
  • Čet, 04.06.2020

Janši mandat za sestavo nove vlade, že je prisegel kot novi predsednik vlade

Predsednik SDS Janez Janša je v državnem zboru na tajnem glasovanju dobil mandat za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Po izvolitvi je že prisegel kot novi predsednik vlade.

V nagovoru DZ se je zahvalil za zaupanje. Kot je dejal, se zavedajo, da so pred njimi pomembni izzivi, hkrati pa so prepričani, da so te izzive z odgovornim upravljanje z državo in povezovalno politiko sposobni premagati. »Danes je bil storjen prvi korak. Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado,« je še dodal. Državni zbor je tako Janši danes podelil tretji premierski mandat. Prvič se je na čelo vlade zavihtel decembra 2004, vlada pa je štiriletni mandat dokončala v nespremenjeni koalicijski sestavi. Druga Janševa vlada je delovala od februarja 2012 do marca 2013.

Židan odstopil z mesta predsednika DZ

Dejan Židan je po današnji izvolitvi novega premierja Janeza Janše odstopil z mesta predsednika DZ. Napoved svojega odstopa je pred dnevi pospremil z oceno, da je to korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. To mesto je po kadrovskem razrezu koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripadlo SMC.

STA; Foto: sds.si