• 7.98C Novo mesto
  • 22:57
  • Sob, 30.05.2020

Japonsko zdravilo za covid-19 tudi v Sloveniji

Razmere v zdravstvu nekaterih držav sveta so kritične. Predvsem Italija, Španija in ZDA so v največji stiski. V teh turobnih časih pa je v Slovenijo prišla tudi dobra novica. Japonska bo Sloveniji poslala zdravilo favipiravir, ki se je pri zdravljenju koronavirusne bolezni 19 izkazalo za učinkovito, je danes v pogovoru za Val 202 potrdila dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu.

»Razvili so ga za delovanje proti takratnem virusu gripe. Gre za zelo podobno delovanje, deluje na virusni encim RNA polimerazo, ki zavira replikacijo virusa,« pravi Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo za 24ur. »Najbolj nevaren nezaželeni učinek je terokogenost, kar pomeni, da lahko vpliva na razvoj plodu. Zato če ga bodo že uporabljali, ga ne bodo smeli uporabljati pri nosečnicah, predvsem v prvem tromesečju nosečnosti.«

Slovenska ekipa je že uredila vse potrebne administrativne zadeve ter navezala stik z distributerjem omenjenega japonskega podjetja na Dunaju in slovensko veleposlanico.

NaDlani.si; Foto: Pixbay