• 4.3C Novo mesto
  • 05:57
  • Čet, 09.04.2020

Je ob teh številkah panika glede koronavirusa pretirana? Vseeno morate to vedeti, da ne zbolite

Ob pojavu novega koronavirusa so na NIJZ že pred časom pripravili navodila in vse potrebne obrazce za zdravstvene delavce in epidemiologe. Glede na razvoj dogodkov bodo navodila sproti prilagajali ter jih objavljali na spletni strani inštituta. Protokoli v posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih pa vključujejo tudi njihove posebnosti.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v ponedeljek zabeležili sum na okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, vendar so sum s testiranjem ovrgli. Oba testa sta bila negativna, je danes za STA povedal predstavnik uprave kliničnega centra Janez Lencl. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v UKC Maribor. Tudi na ministrstvu za zdravje mirijo, da za zdaj ni razloga za preplah. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni. Vendar pa ministrstvo priznava, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom, so sporočili v ponedeljek.

Okuženih že okoli 280 ljudi

Novi koronavirus se medtem v Italiji se širi proti jugu države – danes so en primer okužbe potrdili v Palermu in dva v Firencah. Skupno je okuženih že okoli 280 ljudi. Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem očital bolnišnici v Lombardiji, kjer se je z novim virusom okužilo največ ljudi, da se ni držala predpisov glede preprečevanja širjenja okužb.

In če postavimo Koronavirus v perspektivo? »2.470 smrti zaradi #koronavirus-a letos – 71.693 smrti zaradi #gripe letos – 144.804 smrti zaradi malarije letos – 369.231 smrti zaradi alkohola letos – 737.989 smrti zaradi cigaret letos – 1.212.434 smrti zaradi raka letos – 1.600.000 smrti zaradi lakote letos …,« so podatki, ki krožijo po facebooku.

NaDlani.si; Foto: youtube