• 14.69C Novo mesto
  • 07:43
  • Sob, 06.06.2020

Je vsega konec? Srečanje z Janšo odpovedano, NPU preiskuje še financiranje medijev blizu SDS

Po ugibanjih o drugem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS za novo vlado je SDS prek Twitterja sporočila, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet potekajo v drugem krogu vse od petka in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi pa je pod vprašajem. »Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi,« je SDS danes pojasnila na Twitterju.

Za nadaljnje korake pri oblikovanju nove vlade ključni vsebinski predlogi

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je medtem prepričana, da bodo za odločitev o tretjem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS glede morebitnega oblikovanja nove vlade po odstopu premierja Marjana Šarca odločilna programska izhodišča in prioritete, ki jih stranke oblikujejo v teh dneh. V DeSUS se hkrati pripravljajo tudi na predčasne volitve.

Šarec sodelovanja med LMŠ in SMC še ni pokopal

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa ocenjuje, da možnost sodelovanja LMŠ in SMC še ni pokopana. Pogovori namreč še tečejo. »Najprej pa se moramo vsi skupaj strinjati, da ne bomo sodelovali v desni vladi,« je dejal v izjavi za medije ob robu podelitve nagrad zlati kamen. Šarec, ki je odstopil s premierskega položaja in zdaj opravlja le še tekoče posle, je danes v izjavi za medije priznal, da od SMC ni dobil še nikakršnih zagotovil. LMŠ pa si po njegovih besedah ne more privoščiti, “da se eventualno po volitvah pol te združene celote odloči, da bo šlo na pogajanja za desno vlado”.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) po poročanju medijev vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS. Več podrobnosti policija ni želela razkriti. Ob tem so opozorili, da sta medija blizu SDS, saj v upravnem odboru NovaTV24.si sedijo nekateri člani stranke.

NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS

Na informacijo o predkazenskem postopku se je na družbenem omrežju Twitter odzval predsednik SDS Janez Janša. Direktorju NPU Darku Muženiču je očital, da je “omogočil pranje milijarde evrov v državni NLB, sedaj pa preiskuje medije, ki so o njegovi raboti poročali”.

NaDlani.si; Foto: youtube