• C Novo mesto
  • 22:44
  • Sob, 01.10.2022

Jutri nove cene goriva v Sloveniji in na Hrvaškem

Nove cene bodo veljale naslednja dva tedna.

LJUBLJANA, ZAGREB – Jutri se bodo menjale cene goriv v Sloveniji in na Hrvaškem. V obeh državah so na pomolu pocenitve.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocest bodo v Sloveniji s torkom nižje – za liter bencina bo treba odšteti 1,62 evra, kar je 10,3 centa manj, za liter dizla pa 1,70 evra, kar je 10,8 centa manj, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Te cene bodo veljale do 1. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem je želela ob pozivih avtoprevoznikov doseči nižjo ceno dizla tudi ob avtocestah, od trgovcev pa je pričakovala tudi prilagoditev marž.

Cena litra bencina bo na Hrvaškem prihodnja dva tedna znašala 13,02 kune, torej se bo znižala s sedanjih 13,50 kune, medtem ko se bo cena litra dizla s 13,08 kune podražila na 13,43 kune, je napovedal minister. gospodarstva in trajnostnega razvoja Davor Filipović v izjavi za medije po telefonski seji vlade.

Nove cene bodo veljale naslednja dva tedna, cene na avtocestah in navadnih cestah pa bodo izenačene. Vlada bo v prihodnjih dveh tednih omejitev cene modrega dizla podaljšala na 9,45 kune za liter, kot je veljala v preteklih dveh tednih.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www