• 23.48C Novo mesto
  • 17:35
  • Sob, 06.06.2020

Kako po novem po knjigo v knjižnico? Kaj moram vedeti?

Vlada Republike Slovenije je minuli teden prižgala zeleno luč za odprtje knjižnic, muzejev in galerij.

TREBNJE – V ponedeljek, 4. maja, bodo svoja vrata odprle tudi knjižnice, med njimi tudi Knjižnica Pavla Golie Trebnje, ki je tako kot ostale knjižnice po Sloveniji,16.3. Marca morala zapreti svoja vrata zaradi preprečevanja širjenja epidemije.

Prve aktivnosti že v aprilu

„Kljub temu  smo ves čas ostali v stiku z našimi uporabniki preko domače spletne strani, družbenega omrežja FB, medijev. Preuredili smo spletno stran, posodobili podatke o literarnih nagradah,  omogočili brezplačen spletni vpis. Uporabniki lahko dostopajo preko domače strani knjižnice do brezplačnih e-virov, med drugim tudi e-knjig na Biblosu. Dokupili smo e-gradiva, ki so uporabnikom najlažje dosegljiva v tem času.   http://www.tre.sik.si/,“ uvodoma pove Andreja Pleničar, nova direktorica trebanjske knjižnice.

„V času od 16.3. do 31.3. 2020 so bili delavci, z eno izjemo, poslani na čakanje.  V aprilu pa smo že začeli z aktivnostmi, ki so jih lahko zaposleni opravili bodisi od doma ali v prostorih knjižnice:  interna strokovna dela: obdelali smo časopise, revije, spremljali knjižne novosti na trgu, informirali uporabnike, pisali promocijske članke, opravljala so se administrativna, računovodska  in vodstvena dela,“ nadaljuje naše sogovornica, ki pojasni, katere aktivnosti so se izvajale v zadnjem mesecu:

„6.4.2020 smo začeli z izposojo po pošti. Izposoja gradiva od začetka epidemije do 30.4. je obsegala 2.632 izvodov gradiva. V tem  času je bilo 561 aktivnih članov, ki so potrebovali knjižnico 1.437- krat (zaradi izposoje gradiva po spletu, po pošti ali z osebnim prevzemom). Od tega je bilo na spletu preko Biblosa opravljenih 738 izposoj. Novih spletnih vpisov in s tem novih članov  je bilo 33. KPGT dnevno objavlja na FB ustvarjalne delavnice, pravljice za otroke, domoznanske novice- obletnice pomembnih Trebanjcev, razpisuje foto natečaje za otroke, (stare razglednice ter fotografije, bralni izziv – kje pa ti bereš). Otroci torej lahko ustvarjajo z nami na FB profilu knjižnice, srečujemo se v bralnem klubu na daljavo, objavili smo bralni izziv za osnovnošolce.  Več  na https://www.facebook.com/knjiznica. Na daljavo KPGT izvaja tudi zaključke bralnih značk, ki smo jim podaljšali rok izvedbe zaradi nastale situacije in e-bralni klub.“

V knjižnici je bilo moč dobiti knjige tudi v minulih tednih.
„Takoj, ko je vlada sprostila ukrepe in smo dobili zeleno luč tudi od NIJZ,  smo začeli izposojati knjige z brezkontaktnim osebnim prevzemom po predhodnem naročilu v enoti Trebnje. Omogočili smo tudi vračanje gradiva v trezor pred knjižnico,“ pojasni naša sogovornica.

Priprava načrta delovanja

Vlada Republike Slovenije je minuli teden prižgala zeleno luč za odprtje knjižnic, muzejev in galerij. „Vlada je po Odloku, ki so ga povzeli mediji s pompoznimi naslovi in poročanjem, da se naslednji dan odpirajo knjižnice, dala naslednja pojasnila: Vlada Republike Slovenije je dne 28. 4. 2020 izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki omogoča odprtje knjižnic, muzejev in galerij. Poudarjamo, da ta odlok ne pomeni, da se morajo muzeji, galerije in knjižnice obvezno odpreti, ampak da se skladno z njihovim načrtom o zagotavljanju varnosti zaposlenih in obiskovalcev lahko začnejo postopki za ponovno delovanje. Direktorji omenjenih zavodov so v skladu s svojo funkcijo in pristojnostmi edini odgovorni za pripravo in izvedbo takega načrta. Vsak zavod je namreč prostorsko in vsebinsko specifičen, zato mora biti načrt prilagojen vsem posebnostim posameznega zavoda. Glede na to, da smo pozive za odprtje muzejev in galerij s strani nekaterih muzejev prejeli že pred štirinajstimi dnevi, so nekateri take načrte že pripravili,“ izvemo, zakaj se knjižnica kot večina podobnih ustanov odpira v ponedeljek, 4. maja. Saj morajo predhodno pripraviti ukrepe in organizirati delo tako, da bodo zaščitili uporabnike in zaposlene.

Naročilo in prevzem

Kako bo potekalo delo, nas zanima:
„S 4. majem pa „odpiramo“ tudi krajevne knjižnice z brezkontaktnim prevzemom gradiva. Ponavljam, da v Trebnjem tako izposojo izvajamo že od sredine meseca aprila. Gradivo bodo uporabniki krajevnih knjižnic lahko naročili po e-pošti ali telefonu ter ga prevzeli pred knjižnico ob dogovorjeni uri. Prilagojen urnik za Krajevno knjižnico Šentrupert,  Krajevno knjižnico Mirna, izposojevališče Veliki Gaber in Krajevno knjižnico Mokronog bo objavljen na domači spletni strani KPGT.  Prav tako so tam objavljene vse telefonske številke in e-naslovi za naročila   http://www.tre.sik.si/o-knjiznici.html. Gradivo lahko uporabniki vračajo v trezorje v vseh enotah. Zamudnine tudi po preklicu epidemije še nekaj časa ne bomo zaračunavali,“ začne direktorica, ki potem poudari tudi tole:

„To, da so splošne knjižnice ponovno odprte, ne pomeni, da bo izposoja potekala tako kot pred razglasom epidemije. Navodilom, ki smo jih prejeli, tako s strani NIJZ kot MzK, knjižnice težko zadostijo in vsaka zase se mora prilagoditi razmeram, v katerih posluje. Zaradi prostorske stiske KPGT ne more zadostiti zahtevani razdalji pri srečanjih obiskovalcev v ozkih koridorjih in med policami v nobeni enoti. Prav tako želimo, da so knjige, ki jih izposodimo „varne“ brez možnosti potencialne okužbe, zato uporabniki še nekaj časa ne bodo mogli niti med police niti brskati med knjigami. Po tehtnem razmisleku smo se odločili, da je najbolj „varno“ tako za uporabnike kot zaposlene, da ostanemo pri brezkontaktni izposoji po predhodnem naročilu.  Vrnjeno gradivo iz trezorja gre v „karanteno“ za teden dni, šele potem se vrne nazaj na police. Poskrbeli smo v največji možni meri za varno izposojo.  NIJZ v svojih navodilih pravi, da se v prvi fazi izposoja samo predhodno naročeno gradivo, ki se pripravi vnaprej za vsakega bralca posebej. Omeji se število enot knjižničnega gradiva. Za ranljive skupine je še vedno omogočena dostava gradiva na dom (na različne načine).  Knjig naj si bralci ne izbirajo sami in se jih ne dotikajo. Čitalnica naj zaenkrat ostane zaprta. S trakovi se lahko zapre dostope do polic in drugih delov knjižnice.  Zaposleni naj izobesijo obvestila, da naj se bralci ne dotikajo knjig.“  Zavedamo se, da uporabniki pogrešajo sprehajanje med policami, izbiranje knjig v prostem pristopu, čitalnice in uporabo računalnikov. Tudi knjižničarji pogrešamo te čase in pravimo: „ Veselimo se dni, ko se bomo spet lahko srečali s knjigo v roki med knjižnimi policami. Do takrat pa se bomo potrudili, da v čim večji možni meri ustrežemo vašim željam po knjigah… Poglejmo raje svetlo plat situacije. Knjižničarji menimo, „ da so pretekli tedni, kljub vsem omejitvam, prinesli tudi kaj dobrega. Naučili smo se, kaj vse lahko počnemo na daljavo.“ Uporabnike vabimo, da z nami delijo svoje zgodbe, misli, zapise – zbiramo namreč Zgodbe iz karantene. Lahko pa nam pošljejo stare črno-bele fotografije in razglednice ter tako sodelujejo pri  nagradnem foto izzivu. Uporabnikom svetujemo potrpežljivost. Epidemija še ni preklicana in naša naloga je, da poskrbimo za njihovo varnost v največji možni meri.  Zaradi možnega  tveganja jih ne bomo spuščali v prostore knjižnice, do gradiva pa bodo vseeno lahko prišli. Pozitivna plat tega je, da ne bodo rabili čakati na gradivo, ker jih bo po njihovem telefonskem naročilu že čakalo pripravljeno. Prihranili si bodo čas,“ še doda naša sogovornica.

Kako je korona virus vplival oz. vpliva na vaše delovanje, je vprašanje, ki ga pustimo za konec.
„Vsekakor nas je prisilil, da smo iskali inovativne pristope, kako bi mi prišli do uporabnikov, oziroma oni do nas. Marsičesa smo se naučili, med drugim, kako bolje izkoriščati tehnologijo, ki je na voljo. Naprimer sestanke zaposlenih imamo preko video aplikacij, poleg že ustaljenih praks e-maila in telefona. Uporabnike smo obveščali na zelo različne načine, da smo jih dosegli čim več. Tudi oni so se  bili prisiljeni prilagoditi situaciji, za kar se jim zahvaljujemo. Zahvaljujemo se jim tudi za vse pohvale in zahvale, ki jih izrekajo, kajti oni so tisti, ki najbolj cenijo naš trud.  Njihovo zadovoljstvo je naša največja nagrada, saj smo tukaj zaradi njih,“ sklene Andreja Pleničar.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Facebook Knjižnice Pavla Golie Trebnje