• C Novo mesto
  • 07:37
  • Sre, 29.06.2022

Kako se naše občine spopadajo z virusom? So župani dovolj aktivni? Kapo dol Šentjerneju!

Preverili smo, kako so aktivne naše občine pri ozaveščanju sitacije v povezavi s koronavirusom.

LJUBLJANA, NOVO MESTO – “Prosim županje in župane slovenskih občin, da se čim prej angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu. Predstojniki zdravstvenih in varstvenih institucij pa naj jim čimprej posredujejo sezname najbolj nujnih potreb,” je pred urami opozoril in pozval Janez Janša župane 212 slovenskih občin. Ob tem je že včeraj predsednik vlade pozval župane, da so samoiniciativni pri akcijah in ukrepih.

Kako je pri vas? Kaj pričakujete od občine? Kako ste zadovoljni z delom občine v teh kriznih razmerah? Kateri podatki vas zanimajo? Kaj potrebujete? Javite na e naslov: [email protected] ali v komentar oz. pod komentar članka na Facebooku.

Kaj pravi pregled zadev?

Mestna občina Novo mesto:

V skladu z državno odredbo bo od jutri (ponedeljek, 16. marca) naprej tudi v Mestni občini Novo mesto ukinjen mestni potniški promet. Za informacije in zagotavljanje nujnih potreb najranljivejših skupin prebivalstva (predvsem starejših) je uvedena dežurna telefonska številka – 07 39 39 289. Dežurna številka je na voljo vsak dan med 7. in 20. uro. Še naprej pozivamo občane k doslednemu upoštevanju navodil pristojnih strokovnih služb pri izvajanju preventivnih ukrepov in preprečevanju širjenja okužbe z novim koranavirusom. V trenutnih razmerah je za preprečevanje širjenja okužbe nujna enotna koordinacija in izvajanje preventivnih ukrepov, za kar je  vzpostavljen občinski štab civilne zaščite, javljajo z Mestne občine Novo mesto. Župan Gregor Macedoni je okrepil komunikacijo prek Facebooka.

Občina Trebnje:

Občina Trebnje komunicira prek Facebooka, ostalih večjih aktivnosti ni zaznati.

Občina Sevnica:

Zelo proaktivno se obnašajo v Občini Sevnica, kjer župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk po posvetu s štabom Civilne zaščite priporoča zaprtje vseh gostinskih lokalov, trgovin z ne nujnimi potrebščinami, frizerskih salonov in drugih storitvenih dejavnosti. “Znašli smo se v situaciji, ko sta odgovorno ravnanje in samoizolacija ključna za zajezitev širjenja virusa. Vse trgovine in lokale, ki svojo dejavnost morajo opravljati zaradi preskrbe prebivalstva, pa opozarjamo na dosledno spoštovanje ukrepov za omejitev širjenja, ki jih daje NIJZ. O nadaljnjih ukrepih vas bomo sproti obveščali,” so zapisali na občinskem Facebooku, ob tem pa velja omeniti, da je župan pred dnevi prek videa že nagovoril občanke in občane. Ob tem velja pohvaliti tudi spletno stran občine, kjer so na voljo vsi podatki in povezave.

Občina Mokronog – Trebelno:

Na spletni strani občine, ki jo vodi Anton Maver, je zapisano jasno in glasno, kako je z varstvom otrok. “Nujno varstvo otrok bo organizirano le za otroke vrtca in učence od 1. do vključno 5. razreda, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo. Nujno varstvo se dogovori izključno na nivoju posamezne občine, z županom, poveljnikom Civilne zaščite in ravnateljem šole. Nujno varstvo se izkazuje z najavo vodji vrtca na telefon 040 274 975 in s pisno izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Nujno varstvo bo organizirano le v Mokronogu. Za nujno varstvo v ponedeljek, 16. 3. 2020, sporočite vodji vrtca do nedelje, 15. 3. 2020, do 10.00 na telefon 040 274 975,” javljajo iz Mokronoga.

Pohvalno za Šentjernej in Šentrupert ter Žužemberk

Pokukali smo tudi na spletno stran Občine Šentjernej, ki je lahko vsem občinam za zgled. Na spletu so pregledno urejeni in sortirani podatki. Kapo dol Šentjerneju, vse pa vabimo, da si to stran ogledate in vidite, kako se v kriznih razmerah obvešča svoje občane in občanke!

:: Povezava do spletne strani občine Šentjernej

Pohvala in palec gor si zaslužijo tudi v Občini Šentrupert in Občini Žužemberk, ki takisto ažurno in dosledno opozarjajo svoje občanke in občane.

Generalni vir o ukrepih glede krize v Sloveniji:

V vsakem primeru pa – ostanite doma, upoštevajte nasvete pristojnih inštitucij in delujte odgovorno.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona