Kakšen preobrat v Rusiji! Putinov rival se seli v Belorusijo

2
110 SEK

Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo, poročajo tuje agencije.

MOSKVA – Potem ko je vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin sporočil, da je ustavil napredovanje proti Moskvi, so se njegovi vojaki danes že začeli umikati iz Rostova na Donu, kjer so pred tem zavzeli vojaške objekte. Iz Kremlja so zvečer sporočili, da Wagnerjevcev ne bodo preganjali, Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo, poročajo tuje agencije.

Reporter francoske tiskovne agencije AFP v mestu je videl, kako so tank, več tovornjakov in več manjših kombijev z Wagnerjevimi plačanci zapustili objekte ruske vojske v Rostovu na Donu, ki so jih pred tem zasedli.

Iz Kremlja so nato sporočili, da Prigožinovih vojakov ne bodo kazensko preganjali, Prigožin pa da bo odpotoval v Belorusijo.

Kot so pojasnili v Kremlju, so se z Wagnerjem pogodili, da ne bi prišlo do prelivanja krvi. Obenem so zatrdili, da današnje dogajanje ne bo v ničemer vplivalo na ruske operacije v Ukrajini.

Oblasti v ruski regiji Lipeck pa so že začele odpravljati omejitve, ki so jih uvedle, potem ko so sile Wagnerja na poti proti Moskvi tja vkorakale. “Začenjamo odpravljati omejitve, ki smo jih uvedli danes,” je na Telegramu sporočil guverner regije Igor Artamonov. Prebivalce se pred tem pozvali, naj čim manj potujejo po mestu.

»Stara sem 41 let in sem devica, v življenju sem poljubila dva fanta«

Prigožin, čigar sile so se doslej v Ukrajini bojevale ob strani rednih ruskih sil, je po mesecih stopnjevanja napetosti v noči na danes sprožil upor proti vodstvu ruske vojske. Ruski predsednik Vladimir Putin je upornike, ki so z juga Rusije krenili na pot proti Moskvi, obtožil izdaje.

Ko so bili Wagnerjevci od Moskve, kjer so čez dan poostrili varnostne ukrepe, oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Zatem je tudi Prigožin sporočil, da se njegove sile vračajo v tabore v nasprotni smeri, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Pri tem Lukašenka ni omenil, se je pa beloruskemu predsedniku za posredovanje zahvalil Putin.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www

2
110 SEK