• C Novo mesto
  • 10:37
  • Ned, 28.02.2021

Kdaj konec policijske ure v Sloveniji?

Zdaj se Slovenija nahaja v oranžni fazi.

LJUBLJANA – Število obolelih za COVID-19 upada, takisto število tistih, ki rabijo bolnišnično oskrbo. Zapirajo se COVID-19 oddelki, a prostora za pretirano popuščanje ukrepov še vedno ni, opozarjajo na Inštitut Jožefa Štefana, kjer so pripravili nove projekcije stanja COVID-19 v Sloveniji. Napovedi IJS kažejo, da bi lahko rumeno fazo dosegli že konec marca, maja pa bi bili lahko že v zeleni fazi, ki bo z manj kot 300 okužbami na dan lahko spet sledili stikom!

Počasno praznjenje

„Epidemija glede na število pozitivnih testov stagnira. Zaradi cepljenja rizičnih skupin se bodo bolnice kljub temu še naprej počasi praznile. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0. Naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi, ampak se še naprej maksimalno trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je predpogoj za prehod v bolj normalno življenje,“ zapišejo strokovnjaki.

Maja zeleni

„Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 749. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 749 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja,“ napovedujejo.

Kaj prinaša rumena faza (manj 600 okužb in manj kot 500 ljudi hospitaliziranih zaradi COVID-19):
– sprostijo se ostali razredi srednjih šol, pouk na fakultetah
– odprtje dijaških in študentskih domov za vse
– odprtje preostalih servisnih dejavnosti
– odprava policijske ure

Kaj prinaša zelena faza?
– odprava vseh omejitev
– veljajo splošni higienski ukrepi

Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjujemo, da smo uspeli reprodukcijsko število spustiti na približno R=1,0. Ocenjujemo, da se približno vsakih 11 dni prekuži 1 % populacije, kar posledično zmanjša R približno vsakih 7 dni za eno stotinko glede na siceršnjo vrednost, dodajo na IJS, kjer ob tem spomnijo še na sev, ki bi lahko svoje naredil spomladi.

Kaj bo naredil sev aprila?

„Nakazuje se, da bi lahko novi bolj kužen sev postal dominanten konec aprila (Slika 12) in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni. Negotovosti teh ocen so velike,“ zaključijo na IJS.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www