• C Novo mesto
  • 16:25
  • Sre, 12.06.2024

Kdo je pisal zakon o RTV-ju? Predsednik vlade Golob spravil v zadrego svojo ministrico

Je ustavno sodišče je minuli meseci začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija

LJUBLJANA – “Po drugi strani zakon, o katerem govorimo, ni pisalo ministrstvo za kulturo. Ta zakon je pripravila civilna družba, ki se je vi tako bojite, v tem primeru Pravna mreža za demokracijo,” je bil jasen predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je gostoval v Odmevih, tam pa je pojasnil, kako in kje je nastal nov zakon o RTV-ju. V Odmevih je predsednika vlade gostila Rosvita Pesek.

„Predlog zakona o RTV Slovenija je pripravilo Ministrstvo za kulturo in ga poslalo v sprejem na Vlado, ki ga je poslala v sprejem Državnemu zboru. Kot je bilo pojasnjeno že v samem vladnem gradivu predloga zakona, pa so bili pri pripravi zakonskih rešitev upoštevani predlogi strokovne javnosti in civilne družbe, ki so bili predstavljeni na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu svobode medijev, ki jo je 3. maja 2022 organizirala Pravna mreža za varstvo demokracije,“ pa je Nova24 pojasnila, kaj so jim sporočili z ministrstva za kulturo, ki ga vodi ministrica dr. Asta Vrečko.

Novela lani julija

DZ je sprejel novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO). Za predlagano novelo, ki so jo obravnavali po nujnem postopku, je glasovalo 53 poslancev, proti pa jih je bilo 26. Prisotnih je bilo 79 poslancev.

Referendum

„Predlog zakona celostno obravnava umik politike iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija. Novi zakon vrača vso avtonomijo zaposlenim na RTV Slovenija in civilni družbi. Namen novega zakona je spremeniti sedanji način upravljanja tako, da se onemogoči politično podrejanje pri kadrovskih in uredniških odločitvah in vrne RTV javnosti in zaposlenim,” je na izredni seji julija lani povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Zakon so na referendumu podprli tudi volivci.

Ustavno sodišče

Je ustavno sodišče je minuli meseci začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV Slovenija, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta ter imenovanju novega predsednika in članov uprave.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www